website stat

Șahistul chinez Ding Liren este noul campion mondial la șah

La 30 aprilie 2023 s-a încheiat campionatul mondial de șah din cadrul FIDE. Ctampionul precedent la șah, Magnus Carlsen, a decis să nu-și apere titlul împotriva lui Ian Nepomniachtchi, câștigătorul Turneului Candidaților 2022. Drept urmare, Nepomniachtchi a jucat împotriva lui Ding Liren, care a terminat pe locul al doilea la Turneul Candidaților. Dintre cei doi, Ian Nepomniachtchi a fost favoritul.

Meciul dintre acești doi jucători, pentru a stabili noul campion mondial de șah, a avut loc la Astana, Kazahstan, în perioada 9 aprilie - 30 aprilie 2023, și a constat 14 partide în sistem clasic, cu durată lungă. Dat fiind că acestea s-au terminat la egalitate, cu scorul de 7-7, au urmat încă 4 partide în sistem rapid, cu mai puțin timp de gândire. Primele 3 partide s-au încheiat cu remiză, dar în ultima, deși ea se îndrepta tot spre o remiză iar Ding Liren avea piesele negre, acesta a reușit să îl învingă pe Ian Nepomniachtchi, obținând astfel titlul de campion mondial la șah.

Partea interesantă este că jucătorul chinez nu ar fi trebuit nici măcar să joace pentru titlu, deoarece inițial el nici măcar nu se calificase pentru Turneul Candidaților, dar o serie de conjuncturi favorabile l-au adus în această situație care pentru el a fost istorică. Astfel că, la ora actuală, China deține ambele titluri de campion mondial la șah, atât la bărbați cât și la femei. Ca o notă umoristică de final, asta ne poate face să speculăm cu rușii și chinezii sunt campioni la inteligență. 😀

Iată mai jos finalul ultimei partide dintre chinez și rus:

0 comentarii