website stat

Încoronarea regelui Charles al III-lea

Câteva elemente, pe scurt, despre încoronarea regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, care a constituit evenimentul major de sâmbătă, 6 mai 2023, și al cărei moment apoteotic îl puteți urmări în clipul de mai jos:



Coroana regală nu mai este o coroană în sensul vechi, tradițional al cuvântului, ca fiind un inel metalic de aur cu multe creneluri, ci mai degrabă una simbolică, având partea metalică grefată pe un fel de căciulă adâncă.

După cum puteți constata din clipul de mai sus începând cu minutul 1, coroana nu i s-a potrivit încă de la început noului rege, așa că cel care oficia ceremonia manuală a fost nevoit facă niște mișcări prin care să i-o fixeze mai bine pe cap. Acesta este un detaliu picant, dar mai degrabă umoristic.

Este prima dată când cultele necreștine și limbile celor patru națiuni care alcătuiesc Regatul Unit au fost incluse într-o ceremonie de încoronarea unui morah britanic, după cum a transmis sâmbătă serviciile arhiepiscopului de Canterbury. Mai multe aici.

Nu tot regatul a fost pe deplin jubilant. Mulți britanici au criticat în avans faptul că noul rege, care este miliardar, urmează să fie încoronat într-o ceremonie plătită din bani publici, relatează Europa Liberă. Aparent, noul rege nu este un personaj foarte popular - cel puțin în comparație cu mama lui, regina.

Un aspect interesant este faptul că regele Charles a decis s-o încoroneze și pe Camila, împotriva voinței mamei sale. Aceasta, consideră Lorena Lupu, vine ca o dovadă a iubirii sale de o viață pentru cea care i-a devenit până la urmă soție legitimă, marcând astfel o frumoasă poveste de dragoste a secolului nostru.

Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani. Regele Charles are 74 de ani. Dacă va fi la fel de longeviv ca mama lui, asta înseamnă că va fi rege 22 de ani. Noi îi urăm o viață cât mai lungă și o domnie cât mai înțeleaptă.

0 comentarii