website stat

Avem nevoie de mai multă cultură

După îndelungi cugetări care au durat câteva minute, m-am decis să deschis o nouă categorie de articole pe acest blog, care să fie legată de elemente de cultură. Și cred că așa o să o și intitulez: Cultură. Evident, nu va fi vorba despre cultură agricolă, sau cultura unor substanțe în laboratorul de chimie, ci despre cultivarea creierului nostru cu elemente și informații menite să ne lărgească sfera conștiinței. Cum ar fi cărțile.

rafturi cu carti

Se spune că oamenii citesc tot mai puțin (iar românii nu fac excepție de la regulă) și cred că acest lucru este, din păcate, adevărat. Desigur, putem înțelege cu toții apetența tot mai scăzută a tinerilor și a copiilor pentru lectură, în condițiile în care acum noile generații au încă de timpuriu o mulțime de instrumente la care noi nici nu visam în copilărie: calculatoare, tablete, telefoane, care le pot oferi toate informațiile din lume. Problema este că cei mai mulți dintre ei nu folsesc aceste informații pentru a învăța sau a se cultiva, sau mai bine zis nu folosesc instrumentele digitale și electronice pentru a asimila informații utile, ci preponderent pentru a se juca și pentru a socializa.

Iar joaca, oricât ar fi de satisfăcătoare pe moment, nu îți aduce satisfacțiile de lungă durată pe care ți le poate aduce formarea ta ca individ și ca om - inclusiv prin lectură.

Încă nu știu cu ce articole o să populez această rubrică. Poate cu citate din cărți. Poate cu note interesante din lumea filmelor, a cărților, a muzicii etc. Poate cu recomandări de opere și spectacole valoroase. Poate cu cuvinte aleatoare de dicționar. Sau poate cu câte puțin din toate acestea. Dar cred că va fi o rubrică bine-venită pe blogul de față și că, de fapt, ar fi o rubrică bine-venită pe orice blog, site sau canal de informații, fie el online, fie televizat.

0 comentarii