website stat

Simona Halep, depistată pozitiv la testul antidoping

Celebra jucătoare de tenis aromâncă Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul antidoping de la US Open 2022, din august, rezultatul testului confirmând că sportiva a luat Roxadustat. Această substanță este interzisă în tenisul profesionist. Ca urmare, Simona Halep a primit o suspendare provizorie. Dacă nu reușește să convingă Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) că nu s-a dopat intenționat și cu bună știință, sportiva riscă o suspendare de durată mai mare.

tenis

Simona a declarat că vestea a venit ca un șoc, ea neconsumând niciodată astfel de substanțe, care ar constitui o încălcare a însuși modelului de viață și de carieră pe care l-a adoptat și pe baza căruia trăiește. Ea a mai spus că se află în pragul celei mai mari lupte din cariera sa (aceea de a-și dovedi nevinovăția):

Astăzi începe cel mai greu meci al vieții mele. Am fost notificată că am fost testată pozitiv pentru o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce este cel mai mare șoc al vieții mele.

Tehnic vorbind, Roxadustatul este un factor stimulator al eritropoezei utilizat ca preparat anti-anemic, fiind un factor inductibil prin hipoxie, inhibitor al prolil-hidroxilazei (HIF-PHI). În cuvinte mai simple, este un produs utilizat în tratamentul unor forme de anemii și a unor boli cronici de rinichi. Așadar, este un fel de medicament. Dar pentru că el crește volumul sanguin, al eritrocitelor şi hemoglobinei și creşte capacitatea de transport a oxigenului, conducând astfel la performanțe mai bune ale sportivului, a fost pus pe lista neagră a substanțelor care sunt interzise în astfel de competiții.

0 comentarii