website stat

România și 14 state cer plafonarea prețului angro la gaze în UE

În pragul venirii anotimpului rece și pe fondul crizei energetice tot mai pronunțate din Europa, care amenință europenii cu riscul de a nu-și mai permite plata facturilor pentru încălzire la iarnă, România, alături de alte 14 state ale Uniunii Europene, a trimis o scrisoare adresată comisarului european pentru energie Kadri Simson, în care solicită plafonarea prețului angro la gaze naturale în spațiul comunitar indiferent de sursă, respectiv nu doar pentru importurile din Rusia.

iarna in oras

De menționat că evoluția situației volatile din ultimele luni, mai cu seamă în domeniul energetic și al gazelor, i-a făcut pe unii lideri europeni să-și avertizeze locuitorii țărilor lor că este necesar să facă economii de gaz și de curent sau să se învețe cu o viață austeră. În Germania, Olaf Scholz a mers până acolo încât a spus că milioane de germani nu-și vor mai putea plăti facturile la iarnă. Germania fiind, după cum știm, motorul UE și una dintre cele mai civilizate țări europene.

Cele 15 state semnatare ale scrisorii trimise Bruxellului (prin miniștrii lor de la Energie) sunt: Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Desigur, dacă mă întrebați pe mine, șansele sunt minime ca o astfel de solicitare să fie aprobată, mai ales într-o Uniune Europeană care pare convinsă să pedaleze mai departe pe direcția energiei verzi și regenerabile, care deci ar exclude inclusiv energia de proveniență nucleară. Din fericire, ca să facem haz de necaz, românii sunt obișnuiți cu vremurile de restriște.

0 comentarii