Implanturi dentare: introducere
Poate că ați auzit deseori sintagma asta: implanturi dentare. Motivul constă în faptul că acestea sunt un apanaj modern al stomatologiei, capabil să redea niște dinți care seamănă aproape la perfecție cu cei naturali și să repare cele mai severe probleme orale ale pacientului, având totodată o durată mare de viață (unele implanturi dentare sunt chiar garantate pe viață). Dar recurgerea la ele trebuie făcută după o analiză atentă inclusiv a clinicii alese, deoarece implanturile necesită o aparatură foarte performantă și o mână de mare finețe pentru a fi realizate cu succes și a nu produce complicații.
Variante clasice versus implanturi dentare
În fapt, riscurile unui implant dentar sunt mici. Acesta este un fel de cui metalic care se introduce în os, jucând rolul unei rădăcini pe care se atașează apoi o coroană sau ceva similar, adică partea vizibilă a dintelui. Cuvântul cui sună dur; în realitate, materialul din care e confecționat (zirconiu, titan etc) este rezistent și tolerat foarte bine de către organism (biocompatibil). El mai are avantajul uriaș că poate susține un dinte artificial fără a recurge la pilirea dinților învecinați.
Într-adevăr, dacă avem doi dinți între care există o pauză, adică un dintre ne-a fost extras, trebuie să găsim rapid o soluție care să ne redea zâmbetul de odinioară, la propriu și la figurat. Altfel, nu doar că vom fi afectați sub latura estetică și practică, adică mestecând mai dificil alimentele și poate având probleme de pronunție (în funcție de dintele care lipsește), dar în timp lipsa dintelui va duce la modificarea configurației osoase și gingivale din zonă, ceilalți doi dinți având tendința să-și apropie oblic vârfurile unul de altul.
Comparativ cu o punte clasică ce implică pilirea dinților învecinați pentru adăugarea unuia artificial în mijloc, soluția unui implant dentar este mai puțin invazivă (ceilalți dinți rămân neafectați), mai bine tolerată de organism, ne dă o senzație mai naturală (implantul se simte ca și cum ar fi un dinte natural) și este rezistentă în timp. O mulțime de motive pentru a lua în considerare varianta unor implanturi dentare, dacă avem probleme cu gura.
Implanturi dentare: riscuri și precauții
Dar riscuri există întotdeauna. La unii mai mari, la alții mai mici. De aceea, este indicat să apelăm la specialiști autentici. De exemplu, fumătorii prezintă riscuri mai mari de complicații decât nefumătorii, aceste riscuri crescând proporțional cu numărul de țigări fumate pe zi. Totuși, pe clinicadrdragus.ro am văzut soluții de implanturi dentare cu rată foarte înaltă de succes. De exemplu, soluția unor implanturi dentare Straumann (Elveția) au o rată de succes de 97%-100%, în timp ce implanturile dentare Nobel-Biocare sunt cele mai titrate la nivel mondial, compania oferind garanție internațională pe viață pe lucrare. Pe site-ul din linkuri veți găsi și alte soluții. Totuși, nu știu care sunt prețurile lor.
Implanturi dentare avansate: implant zigomatic și proteze pe implant
De pe același site am aflat că, atunci când masa osoasă este insuficientă, grefarea sau adiția de os (posibilă dar costisitoare și de durată) poate fi înlocuită de un implant zigomatic, care practic implantează rădăcina în osul zigomatic din spatele celui mandibular (care e atrofiat). Deci sunt implanturi mai lungi, în diverse configurații, care să nu implică cheltuielile și timpul de așteptare necesar în cazul adițiilor sau grefelor osoase și care totuși să refacă o gură cât mai aproape de perfecțiune chiar și în cazul celor mai severe retrageri de gingie, de exemplu la vârstnicii care nu mai au dinți de mult timp.
Și apropo de vârstnici, merită menționată și varianta fixării unor proteze mobile pe implant sau a unor proteze dentare fixe pe implanturi, care implanturi vor fi folosite în aceste situații drept piloni de ancorare a acestor proteze, în cazul în care nu există alți dinți și/sau osul și gingia s-au retras și atrofiat foarte mult. Asta poate fi o soluție salvatoare pentru cei cu probleme orale majore, ca bătrânii, dar și aici trebuie o atenție sporită în alegerea medicului stomatolog la care să apelăm. De exemplu, crearea unei proteze dentare fixe pe implanturi presupune, la Clinica Dr. Dragus, parcurgerea următorilor pași:
- Amprentarea câmpului proteic și trimiterea amprentei în laborator.
- Realizarea lucrării provizorii.
- Realizarea infrastructurii în laborator.
- Proba scheletului în cavitatea bucală.
- Placarea componentei estetice.
- Proba finală și fixarea lucrării pe bontul implantar.
0 comentarii