website stat

Idei de afaceri: cum ajungi bogat?

Geme netul de tutoriale și sfaturi de succes. Nu vă speriați, nu este cazul aici. N-o să vă prezint un sistem în 10 pași de cum să faci cutare și cutare, gen trebuie să ai încredere în tine și alte bla-bla-uri. Vreau să vă împărtășesc, în schimb, câteva idei care-mi trec acum prin cap. Mă uitam mai devreme la pagina de Wikipedia a lui Gabriel Comănescu, și am realizat ceva interesant. Dar înainte de asta, știți cine este Gabriel Comănescu? Gabriel Valentin Comănescu, pe numele întreg, este acționarul majoritar GSP (Grup Servicii Petroliere) și, probabil, cel mai bogat constănțean. În 2013, omul a fost plasat de Forbes în topul românilor bogați, cu o avere de 5000 de milioane de euro!

Gabriel Comanescu

Așadar, cel puțin criteriul cu bogăția din titlu este satisfăcut. 500 de milioane de euro, te ia cu amețeli numai când scrii suma. Dar ați auzit de el? Sigur, de Grup Servicii Petroliere poate ați auzit, GSP fiind o firmă, dar de omul Gabriel Valentin Comanescu știați? Eu nu. Există un motiv: conform unui articol din România Liberă, călătorește foarte mult, aflându-se deci mai mult în aer decât pe uscat, iar când coboară la sol, este discret. Și ăsta e primul lucru pe care îl extrag din biografia lui: un om de acțiune tace și face. Și nu poți spera la a ajunge bogat dacă nu ești un om de acțiune.

Gabriel Comănescu și GSP au ajuns indirect subiect de dezbatere publică în confruntarea televizată din 2009 dintre Trăian Băsescu și Mircea Geoană, candidați la funcția supremă din stat. Băsescu l-a întrebat pe Geoană atunci dacă știe care este cel mai important contract semnat în ultima lună dintre România și Rusia. N-a știut. Deci, nu vă faceți griji că nu-l cunoșteați pe Comănescu: nici Geoană nu-l cunoștea, și aspira la funcția de președinte! :) Dincolo de asta, realitatea nu se schimbă după cum o percep masele, iar realitatea este că cel mai important contract din acea perioadă a avut GSP-ul drept protagonist, în calitate de constructor al unei conduce de 150 de km, pentru transportarea gazelor naturale spre orașul Soci. GSP-ul a câștigat, atunci, o licitație internațională.

Dar nu despre asta voiam să vă spun. Am început articolul scriind că am făcut o observație interesantă despre omul de afaceri român. Observația este următoarea: conform României Libere, Gabriel Comănescu a fost printre primii români care și-au făcut o firmă după căderea regimului comunist. El zice chiar că a fost primul. Tutorialul meu, sau mai degrabă observația pe care am făcut-o și pe care v-o redau și vouă, este simplă: dacă vrei să faci bani, trebuie să ai o anumită mentalitate de om dinamic. Nu trebuie să tot aștepți să acumulezi experiență, fonduri inițiale pentru investiții, resurse umane, o legislatură mai bună sau altele. Pur și simplu, când apare o ocazie, sari pe ea și o fructifici. Cu ce ai în momentul respectiv. Nu-ți trebuie nici o armă specială: cum s-a ivit o oportunitate, încerci. Cu armele pe care le ai. Ține de o anumită mentalitate și, dacă îi dai curs, s-ar putea ca, peste ani și ani, alții să se întrebe dacă au auzit sau nu de tine.

sursă foto: România Liberă

0 comentarii