website stat

Centrala îți asigură autonomia termică

Pe vremea lui Ceaușescu, nimeni nu avea centrală pe gaz. Nu existau centrale termice de apartament, nici centrale electrice, nici centrale pe lemne; singurele centrale erau cele de stat, care asigurau încălzirea unui grup de blocuri. De atunci lucrurile au evoluat, dar încă avem foarte multe zone din România încă nu beneficiază de gaz, așa că se încălzesc, cum pot, cu sobe clasice, pe lemne. Evident, majoritatea acestor zone sunt la țară. O a doua mare problemă este că în orașe mari, precum Bucureștiul, există multe blocuri conectate la Radet sau la alte agenții de apă caldă și încălzire.

combinat de gaz

Problema conectării la Radet este că depinzi de el. Practic, neavând o centrală pe gaz la tine în apartament, nu poți regla temperatura și nici momentele în care să ții cald sau rece. Dacă pleci o săptămână de acasă, nu cred că te poți deconecta. Și nici suma de plată n-o poți controla. Iar dacă Radet are probleme și sistează căldura pentru o perioadă, rămâi în frig. Depinzi și de vecinii tăi: dacă sunt răi platnici, stai în frig. Și așa mai departe. Centralele termice individuale au rezolvat această problemă.

Acum îți poți cumpăra astfel de centrale de pe net. Unul din furnizorii cu vechime de la noi din țară este RoInstalații. Marele avantaj al acestui magazin online, pe lângă faptul că e online, adică că poți plasa comanda direct pe net, din orice colț al țării, și ți se livrează produsul comandat acasă, prin curierat rapid, este că pune în vânzare și centrale și chiar calorifere resigilate. Din acest motiv, putem vorbi de centrale termice ieftine, uneori sub 1000 de lei, sigur că în funcție și de capacitate, putere de încălzire etc

Dacă ai căutat pe net preț centrală termică, ai observat că majoritatea site-urilor afișate la rezultate îți vorbesc de centrale termice în condensație. Asta pentru că ele reprezintă noul standard și, dacă nu mă înșel, acum e chiar obligatoriu să-ți instalezi una în condensație, iar dacă ai o centrală veche, de peste 10 ani, să o schimbi cu una în condendație. Pe lângă centralele în condensație, pe roinstalații găsim și centrale electrice sau pe lemne, pentru zonele de care aminteam anterior, neracordate la gaz, dar și instalații de apă/gaz/canal, boilere sau chiar panouri solare.

Bineînțeles, pe lângă centrala în sine te costă țevile, caloriferele, plus manopera. Și timpul pierdut. Iar planul trebuie să fie făcut de cineva care se pricepe. Așa că e ceva bătaie de cap și cheltuială la trecerea de la o sobă clasică sau de la Radet la încălzire proprie. Dar merită, pentru că îți oferă autonomia de care spuneam. Te face independent.

0 comentarii