website stat

Primul centru de robotică din România

În ultima zi din 2016, ar trebui poate să arunc o privire retrospectivă asupra anului ce s-a scurs, să punctez momentele lui principale, dar n-o s-o fac, în principiu pentru că au făcut-o alții mai bine (pe Agerpres, de exemplu, există mai multe articole de acest tip). În schimb o să vin cu o veste bună pentru anul viitor: la începutul lui 2017 Teamnet Engineering Romania va deschide în țara noastră primul centru de cercetare și producție a sistemelor autonome, împreună cu AFT Design.

Aeronava Teamnet

Ce înseamnă, practic, lucrul ăsta? Înseamnă că vom avea o firmă românească, Teamnet International, care va produce roboți profesionali, industriali și militari. Conform informațiilor de pe wall-street.ro, la proiect se lucrează deja de doi ani, avându-se în plan, deocamdată, trei tipuri de roboți autonomi: în prima etapă aeronave fără pilot iar după aceea, în anii următori, sisteme automatizate terestre și navale.

Teamnet International nu e străin de acest domeniu, printre produsele firmei se numără drona Hirrus UAV, realizată în colaborare cu AFT Design, partener român. Drona este prima aeronavă autonomă (adică fără pilot) complet românească folosită de autorități pe plan internațional. Teamnet speră să-și extindă colaborările, având în vedere proiectele de viitor, devenind un punct de reper pentru acest domeniu în regiune.

Teamnet International e un grup de 4 companii: Teamnet Dedalus, Teamnet Engineering, Ymens și Teamnet - de numele căruia se leagă programul gratuit de cursuri IT From Zero to Hero. Sigur, faptul că a fost organizat pe cheltuiala firmei în mod repetat în câteva orașe mari din țară nu înseamnă că Teamnet România n-a avut niciun avantaj: majoritatea participanților s-au regăsit apoi în rândurile angajaților companiei.

Centrul de cercetare Teamnet Engineering este amplasat în apropierea aerodromului Clinceni din capitală. Pe lângă Hirrus UAV și Signus, aeronave deja cunoscute, acolo se vor produce și alte tipuri de sisteme aeriene, în colaborare Airbus, BlueBird și alții. Câteva din aceste detalii au fost puse la dispoziție presei de către CEO-ul Teamnet România, Bogdan Padiu, citat de Wall-Street.

Indiferent de speculațiile cu privire la asocierea dintre Teamnet și Asesoft, respectiv Bogdan Padiu și Sebastian Ghiță, un centru de robotică românesc nu poate să mă facă decât să-i urez succes și viață lungă. De care probabil va avea nevoie, ținând cont că tot ce-i interesant în țara asta și cu capital autohton sfârșește prin a da faliment, a ieși pe tușă sau a fi pus pe butuci, în funcție de cum vreți să vă exprimați.

Și când zic  asta mă gândesc la Astra, despre care Trăian Băsescu afirmă că a fost mazilită, iar acum niște companii străine ne spun cât costă asigurarea, sau la fabrica de apă grea de la Drobeta Turnu Severin, care a falimentat, sau la Hidroelectrica, care abia în iunie 2016 a ieșit din insolvență. Apropo, cum falimentezi o hidrocentrală, care-ți convertește energia produsă de cursul unei ape în curent electric?

0 comentarii