website stat

Despre femei și discriminare

În perioada sărbătorilor de iarnă ne gândim la familie, la tradiție, la cadouri și la lucruri frumoase. Și, uneori, facem un bilanț al anului care a trecut și ne setăm niște obiective pentru anul ce vine. Anul 2016 a fost, printre altele, anul în care diverse persoane din publicitate au făcut vâlvă declarând că femeile nu sunt la fel de bune ca bărbații pe anumite posturi. Și, dacă ne gândim puțin, mentalitatea asta e profund ancorată în subconștientul colectiv. De ce, de exemplu, în loc de Moș Crăciun, nu suntem vizitați de o Crăciuniță tânără și frumoasă? Dar sunt cu adevărat femeile inferioare bărbaților? O simplă privire aruncată pe un Salariu Videochat ne confirmă că nici vorbă.

Crăciuniță sexy

În paginile site-ului GlamourStudio avem un fel de testimonial, o mărturisire a unei fete care lucrează acolo și care ne spune cât a câștigat în prima lună de practică. Fata respectivă lucra, zice ea, în timpul liber, în paralel mergând la facultate, deci era și studentă. Citez partea cea mai interesantă:

Dupa doua saptamani de munca ca model videochat, reusisem sa castig 800 dolari, iar pana la finalul lunii am mai adunat inca 950, adica, in total 1750 dolari. Si asta in conditiile in care, in paralel, imi vedeam si de facultate.

Deci 1750 de dolari în prima lună. Dacă mă întrebați pe mine, e o sumă uriașă. Ok, să zicem că suma reală e ceva mai mică. Să mai zicem că fata în cauză era foarte „tare”, sau foarte „bună” (pe principiul: de Crăciun, fii mai bun!) și deci nu orice fată ar putea câștiga la fel de mult ca ea. Să zicem că un Salariu videochat la GlamourStudio ar fi de numai 875 dolari, adică jumătate. Măi frate, asta tot înseamnă 3500 de lei! Un castig videochat (în condițiile ideale) echivalează cu salariul unui manager, al unui director, al unui agent de vânzări foarte bun, care trebuie să tragă pentru banii ăia de dimineață până seara, 5 zile pe săptămână!

Știu că unora vă vine să strâmbați din nas la auzul acestor câștiguri video chat, pe care nu le credeți realiste. Iar eu sunt convins că multe declarații de pe net conțin înflorituri. Dar am avut o cunoștință, de fapt două, care chiar au practicat așa ceva, dar una dintre ele inclusiv la o firmă (cealaltă numai acasă). Și din ce-am înțeles din ce mi-a zis ea, se pot face bani frumoși, dacă te duce mintea și ești sociabilă. Nu-i chiar ușor, trebuie și acolo să te îngrijești, să reușești să-l ții pe client cât mai mult de povești, să joci puțină psihologie cu el, dar dragilor, câteva sute de dolari pentru o activitate sigură, curată, care nu implică prostituție sau ceva similar, doar imaginația! Celălalt nici măcar nu te atinge.

Dacă am face un top al celor mai bine plătite joburi din țară, sunt sigur că un salariu videochat s-ar regăsi pe primele poziții. Și, pentru că aici urmează chestia care ne interesează, apropo de titlul articolului, ați văzut voi anunțuri de angajare la studiouri de acest tip pentru bărbați? Eu nu am văzut. Un castig videochat este rezervat exclusiv fetelor. Așa că da, am putea zice, în concluzie, că există o anumită discriminare a fetelor și femeilor, comparativ cu bărbații. Că ele ajung mai greu pe postul unui director sau al unui manager sau al unui supervizer sau al unui agent comercial, agent care trebuie să facă teren cât ține ziua de lungă pentru a câștiga 2500 sau 3000 de lei. Bani pe care ele le câștigă zâmbind în fața camerei, la căldură, în paralel cu școala.

Dacă înțelegeți ce vreau să zic. :)

0 comentarii