website stat

Prețul real al unor servicii stomatologice

Unul din lucrurile pe care posesorul unei noi coroane dentare al trebui să îl aibă în vedere și chiar să îl ceară de la medicul stomatolog la care a mers este garanția pe lucrarea realizată. În cazul de față, garanția pe coroana dentară pusă. Din păcate, cel mai adesea pacienții sunt preocupați de costul aparent al lucrării. De ce zic costul aparent? Pentru că prețul unei coroane dentare cuprinde mai mult decât suma afișată pe lista de prețuri a cabinetului și pe care noi o consultăm. Dar să mă explic.

dinti frumosi

Dacă veți intra pe linkul de mai sus, veți ajunge pe pagina de coroane dentare a clinicii Trident. Acolo e și o listă de prețuri. O coroană dentrară costă la această clinică între 170 și 280 de lei, în funcție de tipul cavității ce trebuie obturată, adică - din ce pot eu specula - de specificul cariei și dintele sau măseaua afectată. Acestea sunt prețurile de bază, dar există și costuri suplimentare pentru inlay-uri ceramice sau compozite, care te duc frumos la peste o mie de lei. La prima vedere, prețul poate părea un impediment. Zic poate, că eu nu cunosc prețurile din capitală. Și nici la stomatolog n-am mai fost de câțiva ani.

Cu ceva ani în urmă, mi s-au cariat doi dinți din față, între care a intrat un rest de mâncare. Așa că, după ce una din carii a început să mă deranjeze, m-am dus la stomatolog. Am ales un cabinet cu prețuri foarte mici, m-a costat, cred, în jur de 50 de lei sau pe acolo, nu mai rețin exact. Dar, după două săptămâni, una din plombe a început să joace. Evident, nu m-am simțit prea bine. Așa că m-am dus din nou, la același medic. Care mi-a replombat dinții. Evident, am plătit din nou, și evident, nici acum nu am primit garanție. Peste încă vreo trei săptămâni, situația s-a repetat. Dar nici a treia plombă nu a ținut, numai câ până la urmă m-am dus la un medic care lucra ceva mai scump dar care mi-a rezolvat definitiv toată gura, iar de atunci nu am mai avut probleme cu dinții respectivi.

Așa că, în total, pentru aceeași carie eu am fost la medic de 4 ori, am avut mai multă bătaie de cap și am cheltuit mai mulți bani decât dacă aș fi avut inspirația ca - măcar în domeniul sănătății - să nu fac rabat de la calitate.

Motivele unui cost scăzut al unei intervenții stomatologice pot fi multiple. Poate că medicul respectiv nu are materiale de calitate (a căutat cele mai ieftine materiale, care nu vor rezista la fel de bine în timp). Poate că nu lucrează nici cu aparatură de ultimă oră. Poate că nici el nu se pricepe foarte bine și, obosit după numărul mare de pacienți care trag la bani puțini, mai dă rateuri. Și poate, numai poate, din cauza unuia sau tuturor acestor motive nu oferă nici garanție.

Ori ce mi-a atras mie atenția pe pagina Trident este că toate intervențiile dentare primesc garanție. De ce? Poate pentru că au aparatură modernă, de ultimă generație. Sau o mulțime de medici calificați. Sau materiale de calitate. Sau toate la un loc, și atunci își permit să garanteze pe lucrările lor. Da, accidente nefericite se pot întâmpla oricând. Te poți trezi, cine știe, că plomba pusă cu materiale bune ți-a căzut și ea. Dar măcar ai garanție, și te duci să ți-o înlocuiască. Și oricum, una proastă îți cădea a doua zi.

Voi cum alegeți medicul stomatolog?

0 comentarii