website stat

Trecerea de la sobă la centrală

Cu toții știm că era o vreme când ne adunam la gura sobei din casa bunicilor și ascultam diverse povești. Și când spun asta nu vreau să fac referire la copilăria noastră frumoasă și la magia satului în care am crescut și a uliței în care ne-am jucat, ci la faptul că oamenii de la sate se încălzeau în mod clasic, „tradițional”, cu sobe de teracotă. Unii dintre ei încă o fac (de fapt, chiar și unele apartamente de oraș, dacă e să fim cinstiți!). Totuși, încet - încet tehnologia și confortul se instalează și la sate.

centrale termice pe lemne

Mama mea locuiește într-un astfel de sat, în fosta casă a bunicilor. Acea casă nu se află „la drumul mare”, cum zic țăranii, ci pe o stradă secundară, care era pietruită. Ultima dată când am trecut pe acolo am constatat cu surpriză că strada a fost asfaltată. Iar asfaltul nu a fost singurul beneficiu de care s-au bucurat acei oameni: tot relativ recent, în sat s-a băgat apă și gaz. Dar odată cu gazul se pune problema instalării unei centrale termice. De ce? Din câteva motive foarte simple.

Soba clasică, de teracotă, este foarte bună pentru încălzit dar nu are randamentul unei centrale termice. În plus, trebuie să aștepți până se încălzește și dacă ai de plecat din casă, nu poți opri căldura, că e teracotă și se disipează în timp lung. Adică nu ai un randament și un control foarte bun. Pe de altă parte, o centrală termică poate încălzi simultan ce camere vrei tu, căldura fiind emisă direct de calorifere, fără a fi necesar să faci foc în mai multe sobe sau să ții ușile deschise. Desigur, în funcție de câte camere ai, vei avea nevoie de o centrală mai puternică sau mai slabă, dar ai de unde alege: vezi modelele de centrale de pe berluni.ro, de exemplu.

Este mult mai frumos și mai comod să lucrezi cu o centrală termică decât cu o sobă. Mai elegant, mai curat. Toate acestea le trecem la categoria avantaje centrale termice. Dar încă nu am vorbit de situația în care vrei apă caldă! Ce faci atunci cu soba? Păi nu prea ai ce face, încălzești apă în oală? Centrala asigură căldură centralizată și pentru toate nevoile tale. Iar dacă, cumva, ai prea multe lemne și nu vrei să dai bani pe gaz, poți opta și pentru o centrală pe lemne, tot de pe firma de instalatii Berluni.

Firmă la care găsești o mulțime de soluții din această gamă, indiferent că vorbim de o casă, de o cabană sau de un apartament, cu două sau patru camere. Pentru că, și ăsta e un alt bonus de care satele nu beneficiau în trecut, poate că la magazinul universal (cooperativă) nu găsești boilere și centrale termice, dar acum ai internet, și pe net poți intra pe magazine online, ca Berluni, de unde poți comanda produsul dorit, care îți ajunge acasă, adus de curier, la un preț al transportului infim, nici măcar nu mai trebuie să rogi prietenul cu mașină să te ducă până în oraș pentru asta.

0 comentarii