website stat

M-am jucat cu un program de contabilitate

Nu-mi dau seama cum se descurcau oamenii acum câțiva zeci de ani, fără calculatoare. Astăzi însă folosim calculatoarele la orice. Atât la jocuri cât și la lucruri serioase. De exemplu, dacă ai o firmă, îți va trebui un program pe care să-l folosești la emiterea de facturi, tăierea de chitanțe, recepția unor mărfuri sau actualizarea inventarului. Aceste simple operațiuni se prelungesc mai departe cu balanța contabilă, reglarea stocurilor etc, dacă ești contabil. Totul se ține acum pe calculator. Întrebarea e: cât costă un soft de contabilitate primară?

Cum ziceam în titlu, m-am jucat cu un program de contabilitate gratuit. Gratuit în sensul că nu te costă nimic să-l descarci (nici măcar nu ți se cer datele personale) și nu are nicio restricție (nici măcar de timp, îl poți folosi indefinit, ba mai mult, este actualizat constant la versiuni noi, în funcție de legislația în vigoare, modificările din Codul Fiscal etc). Este vorba de Ciel Simplu - soft de contabilitate primară. Eu l-am instalat pe o mașină virtuală rulând Windows XP.

Deși sistemul de operare este „antic”, aplicația s-a instalat fără  probleme și fără întreruperi. La instalare a detectat că are nevoie de trei componente noi (două #net frameworks și un server pentru MySql), pe care le-a descărcat și instalat singură, în mod automat. De notat că deși gratuit, softul poate fi instalat în variantă monopost (pe un singur calculator) sau ca stație de lucru (în varianta client - server, adică mai multe calculatoare conectate în rețea). După instalare aplicația se deschide cu o fereastră simplă, ce îți permite adăugarea unei societăți. Iar după asta începe distracția:















Acestea sunt capturi de ecran pe baza cărora să vă faceți o idee despre opțiunile softului de contabilitate Ciel. Evident, nu am creat nicio firmă, dar dacă vreți niște imagini cu date introduse, puteți intra pe site-ul din link (există o secțiune separată pentru aceste screenshot-uri). Ziceam eu că m-am jucat, ei bine, nu prea e de joacă. Adică nu pare deloc genul de program sărac în opțiuni, cu un meniu simplu și atât. Și atunci de unde câștigă ei bani? Pe site scrie că primul apel telefonic e gratuit - un cadou oferit utilizatorilor. Probabil că e și ăsta un sistem valid de monetizare, oferă softul gratis și vinde asistența tehnică. În fond, multe distribuții de linux sunt realizate după același model. Dar există și tutoriale video, pe care le puteți urmări, dacă aveți timp. Iar dacă sunteți în domeniu, adică contabil, vă va fi probabil destul de ușor să învățați să-l utilizați.

Softul Ciel Simplu este, după cum vă spuneam, gratuit. Cei de la Ciel au și alte produse, din gama standard sau profesional, pentru distribuții, salarii etc. Dar cred că dacă țineți contabilitatea la o serie de firme mici, sau aveți la rândul dvs o astfel de firmă, un program universal, de genul celui de aici, poate fi singurul lucru de care veți avea nevoie. În orice caz, fiind gratuit, nu vă costă nimic să-l încercați, cel puțin.

0 comentarii