website stat

Publicitate prin imagini șocante

Am ajuns, nu contează cum, de fapt prin intermediul unei prietene de pe Facebook, pe pagina cu harfa cantecelor crestine din Romania. Este o pagină a unui site cu cărți religioase, o librărire creștină, ca să fiu mai exact. Până aici nimic special, librăria are o culegere de biblii (muuulte biblii, în ediții diferite, în formate diferite, în limbi diferite, nici nu știam că există atâtea variante, cu cuvinte introductive, trimiteri etc), beletristică și literatură creștină (adică romane pe teme religioase sau spirituale), cărți pentru copii, dar și „cadouri creștine” sau cărți de psihologie (am văzut inclusiv psihologia sexului). În mare, cam ce te-ai aștepta de la o librărie creștină, mai mult sau mai puțin.

salvează viața oanei

Problema mea a apărut după ce am navigat puțin pe site. Dacă intrați pe oricare pagină a site-ului, poate nu din prima, dar la un moment dat, veți fi întâmpinați de imaginea de mai sus, în care vi se spune că dacă veți comanda o carte, veți contribui la salvarea vieții Oanei, ajutând-o să-și plătească tratamentul lunar.

Ori mie lucrul ăsta nu-mi place. Nu-mi place, și nu-l consider creștinesc, pentru că îmi sună a manipulare ieftină, genul care se practică și la televizor, unde masele sunt persuadate într-un mod ieftin și urât să facă diverse donații, chipurile în numele unor cauze umanitare. Pentru mine, o imagine grotească nu reprezintă un imbold spre divin, spre frumos, spre lectură religioasă sau creștină.

Dar pentru că nu se face să ponegresc un site fără a avea toate detaliile, am făcut câteva „investigații”. Și am descoperit un articol în care se prezintă povestea acestei fete, conținând inclusiv un clip video de 10 minute, la care nu m-am uitat că mă înfioară aceste povești dar pe care îl redau mai jos:



Așadar, se pare că este vorba totuși de un caz real, iar în spatele librăriei se află niște oameni sufletiști. Ei promit la sfârșitul articolului că, așa cum ne-au obișnuit, vor reveni după finalizarea campaniei și rezolvarea problemei cu un material video cu mulțumirile Oanei. Deci s-ar putea să fie ceva real acolo.

Dar chiar și în aceste condiții, eu aș prefera un alt tip de reclamă și un alt tip de mesaj comercial, mai ales de la un site ce se declară creștinesc. Eventual unul în care să mi se prezinte clar niște date și să mi se explice ce procent din profitul obținut va fi folosit pentru a o ajuta pe Oana și în ce mod. Înțeleg că majoritatea oamenilor sunt sensibilizați de imagini cu impact vizual cât mai mare și că majoritatea femeilor se uită la telenovele, dar nu știu, parcă nu pot admira o astfel de abordare.

În plus, cum disting între situațiile în care în spatele campaniei se află niște intenții nobile și cele în care ești pur și simplu păcălit în cel mai abject mod, prin astfel de imagini și clipuri cu impact?

0 comentarii