website stat

O recomandare de lectură mai puțin obișnuită

Azi o să vă fac o recomandare de lectură, după cum zice și titlul, mai puțin obișnuită. Concret, o să vă recomand să citiți biblia. Și cu ocazia asta o să-mi recomand și mie s-o citec, pentru că nici eu n-am citit-o. Și nu fac asta din postura unui credincios care merge regulat la biserică și vrea să vă convertească la dreapta credință. Ci din rațiuni cât se poate de simple, pe care le voi expune mai jos.

biblia

Mai țineți minte ce cărți v-au fost date, în timpul școlii sau al liceului, ca lectură obligatorie? Eu nu mai rețin exact, dar știu că a fost o listă lungă, înaintea unei vacanțe de vară, cu cărți pe care ar fi bine să le citim, pentru îmbogățirea culturii noastre generale și formarea noastră ca oameni. Rețin însă foarte clar că niciuna nu trebuia achiziționată de la edituri crestine. Adică, biblia nu se afla printre ele. Iar eu nu am terminat un profil umanist. Dar am văzut, pe un blog al unei profesoare de Limba Română (a cărui adresă nu o mai știu), o listă mult mai elaborată și amplă, sortată pe categorii: cărți de bază, pe care e imperativ să le citești, cărți avansate etc. Nici acolo nu rețin să fi văzut biblia.

Știți de ce ar trebui, totuși, să citim biblia? Pentru că este cartea de căpătâi a probabil peste jumătate din populația acestei planete. Pentru că milioane de oameni, dacă îi întrebi, se vor declara credincioși (de o religie sau alta, nu contează). Pentru că este un material de referință când vine vorba de credința profundă a omului, de încercarea lui de a găsi un sens în acest univers material.

Atenție: nu are importanță dacă crezi sau nu în Dumneze! La fel cum nu are importanță ce opinie ai despre sinucidere, Ana Karenina îți este recomandată! Desigur, ca persoană care crede în divin, biblia este o lectură mai mult decât recomandată. Dar ca ateu, cum ai putea combate ceva ce nu cunoști? Cum ai putea contrazice niște lucruri pe care nu le-ai citit? Și cum ai spera să poți înțelege aspirația unor oameni, fie ea și greșit fundamentată, fără a le citi cartea de bază?

Biblia ar trebui să constituie, în opinia mea, lectură obligatorie încă din liceu. Nu pentru că suntem un popor ortodox. Și nu doar pentru noi. Ci pentru că este una din cele mai cunoscute cărți de pe glob, la care se fac atâtea referiri, iar asimilarea ei ține deja de o minimă cultură generală.

Și da, acum vă aștept cu criticile, că eu sunt retrograd și nu înțeleg lumea asta modernă.

0 comentarii