website stat

Cum arată o slujbă la pocăiți

Sper că zic bine pocăiți, și vă rog să mă corectați în comentarii dacă greșesc. Nu știu exact cum se numesc, probabil au mai multe confesiuni: penticostali, martori ai lui Iehova, baptiști, adventiști etc, la fel cum noi suntem ortodocși, catolici șamd. Oare cum arată, deci, o slujbă sau o predică la ei? Sincer, nu am fost niciodată la vreo adunare de-a lor. Dar există pe net un site cu astfel de predici, este vorba de predicicrestine.ro. Conține slujbe grupate pe mai multe colecții sau categorii.

vladimir pustan

De exemplu, colecția Cireșarii. Apropo, vă sună la careva cunoscut acest nume? Dacă nu, atunci aflați că Cireșarii este un nume cult, desemnând un ciclu de romane scrise de Constantin Chiriță și adresate cu precădere tinerilor. Eu îmi amintesc vag de ele, din copilărie, cum că erau foarte mișto. De ce au preluat acest nume și l-au pus la colecția lor de predici? Nu mă întrebați. Dar dacă dai o căutare pe Google după cireșarii, ei sunt pe primele poziții. Ce atâtea romane, ce atâta literatură, slujbe tată!

În fine, mai au și alte categorii. Multe. Predici baptiste, adventiste, sau cu numele celor care le țin. De exemplu, Predici Pustan, după numele lui Vladimir Pustan, de care n-am auzit dar sunt sigur că nici voi așa că suntem chit. Câteva titluri: Teama de eșec (hmm, motivațională?), Învață să mori frumos, Ce faci cu sufletul tău, Ce învățăm de la un toiag (sper că nu unul care ne altoiește), Acum 10 ani am avut un vis (asta sună a Martin Luther King), Raportul nostru față de homosexualitate (sper că raportul e heterosexual), Dorința lui - problema lor - obligația noastră (confusing) și lista poate continua, am spicuit așa, ce mi s-a părut mai interesant.

O predică e cam de o oră și ceva și conține... nu știu, că n-am stat să mă uit. :) Dar, în fine, ca să n-o mai tot lungesc, dacă vă interesează, fie și numai de curiozitate, cam cum se predică pe la ei, sau ce conțin aceste predici (și poate că unele or fi și frumoase), există deci acest site pe care le puteți viziona. Io mi-aș dori ceva similar și pentru noi, ortodocșii, dar nu la catedrale, nu cu ocazia unor sărbători mari, ci la biserici mici, chiar din sate, lipsite de fast, cu preoți simpli și dedicați.

0 comentarii