website stat

Senatul a decis menținerea taxei radio și tv

Senatul, în calitate de cameră decizională, a respins luni inițiativa legislativă a 13 deputați PSD ce urmărea eliminarea taxei obligatorii pentru radio și televiziune.

radio tv

Românii plătesc lună de lună o taxă pentru serviciile oferite de Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, adică practic pentru posturile SRTv, taxă ce apare pe factura de curent și este în valoare de 6,50 lei pentru persoanele fizice. Asta chiar dacă TVR 1 și TVR 2, principalele posturi în discuție, au un rating foarte scăzut comparativ cu al canalelor tv comerciale. Cristiana Anghel, senatoare ALDE, a apreciat că aceasta e „cea mai imbecilă taxă pe care o plătește cetățeanul”.

Inițiativa deputaților PSD viza eliminarea acestei taxe, pe considerentul că utilizarea unui televizor cu antenă de cameră nu permite recepția tuturor posturilor SRTv, ci doar a posturilor TVR 1 și TVR 2. Drept urmare, chiar dacă persoana în cauză nu a încheiat un contract cu un operator de cablu TV, aceasta ar trebui să fie scutită de taxa unor servicii de care oricum nu poate beneficia în totalitate, se arată în document.

Propunerea a fost respinsă cu 10 voturi pentru, 71 împotrivă și o abținere. Senatorul PNL Tudor Barbu a precizat: „Dacă anulăm taxa cu ce o ţinem? Vă spun eu, cu nimic. Cuantumul banilor care vin la TVR din publicitate este insuficient”.

Cu alte cuvinte, nu contează că nu ne uităm (unii poate deloc) la TVR, trebuie să plătim pentru că altfel cu ce o să se susțină aceste posturi? E drept că și inițiativa a fost lansată în plin an electoral, deci nici pe cei din PSD nu îi putem lăuda prea mult. Altfel, ar fi primit mai multe voturi.

0 comentarii