website stat

Deshidratorul, o metodă modernă de a te hrăni natural

Putem blama tehnologia pentru că ne-a adus alimente modificate genetic, conservanţi şi aditivi alimentari. Pentru Coca-Cola şi sucul cu aromă de fructe. Pentru roşiile mari şi coapte încă din perioada iernii, dar complet lipsite de gust. Pentru ouăle de fermă, fără culoare. Şi pentru multe altele. Dar tot tehnologia ne poate ajuta, folosită adecvat, să ne hrănim mai sănătos. Cu toţii cunoaştem banalul storcător de fructe, prin intermediul căruia putem prepara un suc natural şi hrănitor. Astăzi o să vorbesc despre un aparat oarecum similar dar mult mai puţin cunoscut: deshidratorul.

fructe deshidratate

Ce sunt deshidratoarele?


Pe scurt, deshidratoarele sunt aparate care scot apa din fructe. Adică, le deshidratează. De ce am avea nevoie să scoatem apa din fruct? Păi simplu: fără apă fructul nu se va mai strica (sau o va face într-un interval mult mai mare de timp). V-aţi pus vreodată întrebarea de ce o nucă sau o păstaie rezistă ani de zile în timp ce o portocală sau un pepene nu? Răspunsul trebuie căutat în cantitatea de apă internă a fructului în cauză. Desigur, merele şi perele pot sta pe iarnă, dar chiar şi ele putrezesc într-un final. În schimb, gândiţi-vă cât timp rezistă strugurii. Şi totuşi, dacă mergeţi într-un magazin, veţi găsi pe rafturile lui chiar şi în luna februarie stafide. Ce sunt stafidele? Aţi ghicit, struguri deshidrataţi.

Care este utilitatea deshidratoarelor?


Datorită constituţiei lor, unele fructe rezistă vreme îndelungată în timp ce altele pot fi consumate doar în perioada lor de coacere. Prin deshidratare, putem practic conserva fructele în mod natural, chiar şi cele care conţin multă apă, păstrându-le nealterate principiile vitale şi nutritive, şi astfel putem beneficia de o alimentaţie sănătoasă şi delicioasă oricând, evitând să plătim sume piperate pentru aceleaşi fructe uscate din magazin, care şi aşa vin într-o gamă destul de săracă sau limitată.

ciuperci deshidratate

De unde putem cumpăra deshidratoare?


Google is our friend, cum se spune. Există multe magazine online care comercializează astfel de aparate. Pe Bioportal de exemplu vedem o întreagă pagină cu deshidratoare, al căror preţ variază între 450 şi 3000 de lei. Asta înseamnă că vă va fi uşor să găsiţi unul, indiferent în care categorie de cumpărător vă situaţi: a celor care doresc un produs cât mai ieftin, eventual pentru a-i proba utilitatea, sau a celor care pun accentul în primul rând pe calitate. De la Ezidri FD500, alb, cu 5 tăvi, până la modelul din inox Excalibur, cu 9 tavi şi timer încorporat, totul se află la un click distanţă.

Pe final, mai notez că odată cumpărată, maşinăria poate fi utilizată şi pentru legume sau alte alimente care se pretează la aşa ceva. Poftă bună!

0 comentarii