website stat

Chevron a plecat din România

Compania americană de produse petroliere Chevron a devis să renunţe la a mai căuta gaze de şist în România. Astfel, ea şi-a strâns catrafusele şi a plecat acasă. În timp unii experţi consideră că este o pierdere pentru ţara noastră, oamenii simpli se bucură că au scăpat de spectrul poluării şi al furtului de resurse.

Sonda Chevron de la Pungesti

Chevron avea planificat să sape mai multe sonde, pentru a căuta gaze naturale. A săpat doar o sondă, cu adâncimea de 4 km, groasă de 25 cm la suprafaţă şi 8 cm în adâncime. Fără rezultate pozitive. Şi, după o investiţie de câteva sute de milioane de dolari, a decis să plece. Localnicii consideră că această decizie este o victorie a lor şi a protestelor pe care le-au derulat în ultimii ani.

Dar Chevron nu se retrage doar din România. Acelaşi lucru îl face şi în Bulgaria, unde la fel a întâmpinat o opoziţie puternică, dar şi din Polonia, stat mult mai permisiv, unde Chevron a săpat 5 sonde. Decizia este, spun reprezentanţii companiei, definitivă, şi vine pe fondul ieftinirii petrolului, fapt ce face proiectele de căutare a gazelor de şist nesustenabile.

Sonda de la Pungeşti a fost astupată cu un dop de ciment de 300 de metri.

0 comentarii