website stat

Îngrijirea și frumusețea în trecut

Unii oameni nu realizează avantajele pe care tehnologia și societatea modernă ni le oferă de-a gata. De exemplu, mă gândesc cum puteau trăi oamenii acum 100 de ani fără internet. Fără telefon (indiferent că mobil sau fix) și fără televizor. Fără radio. Bunicii mei au prins televizoare alb-negru. Cum ar fi să vă uitați la un televizor alb-negru? Nasol. Astăzi avem nu doar color, dar HD și 3D. Pentru filme pe BluRay.

Mă întreb cum trăiau oamenii acum câteva sute de ani fără ceea ce astăzi am putea numi igienă personală. Bun, se spălau și atunci. Probabil în apa rece a râului, sau în butoi. Dincolo de asta, cosmetica era - sunt aproape sigur - rezervată celor bogați. Clasei nobiliare. Regilor și membrilor curții.Dar pentru restul, marea majoritatea a oamenilor? Poporul, adică oamenii obișnuiți?

Hilda - Pin Up

Imaginea de mai sus este un pin-up al anilor 60. Apărea pe calendarele și probabil revistele erotice de atunci. Cam diferită de ce vedem astăzi, nu-i așa? Totuși, să detaliez puțin la ce mă refer cu cosmetica.

În primul rând, bărbații purtau deseori barbă. Cred că de la barbă vine numele de bărbat. Apoi, mă gândesc că nu se spălau zilnic pe picoare. De cealaltă parte, femeile nu se epilau și nu se machiau. Ce ar însemna o femeie cu păr pe corp astăzi? Sau o femeie care nu se fardează, ori nu-și face genele deloc? Sau nu folosește niciodată ruj? De alte „înfrumusețări”, gen piersing, tatuaje etc, nu mai vorbesc.

E adevărat că nu toate sunt strict necesare pentru a arăta bine, și că multe fete le folosesc în exces. De exemplu, dragelor, cine v-a spus că trebuie să vă dați cu toată cutia de fond de ten pe față v-a păcălit. Cine v-a spus că trebuie să vă rujați strident, sau țipător, a vrut să aibă subiect de râs. Machiajul perfect este cel subtil, care nu iese în evidență. Care nu îți sare în ochi ca artificial.

Poate că în trecut oamenii trăiau mai natural. Și, neștiind de rimeluri sau unghii false (parfumuri de exemplu existau și mai demult), nu-și punea nimeni problema lor. Apoi, trăiau mai econom: o simplă căutare după tatuaj sprancene pret îți arată costuri începând de peste 100 de lei. Poate că, din punct de vedere sexual, lumea nu era așa emancipată. Fuste mini nu cred să fi existat înainte de anii '70. Dar, neavând un termen de comparație, nici nu-și puneau problemele astea.

Mergând pe aceeași logică mai departe, s-ar putea să nu fim chiar foarte inspirați de a râde de cei din trecut. Pentru că nici noi nu avem astăzi termen de comparație cu cei care vor trăi peste 2-300 de ani. Poate, comparativ cu ei, și noi suntem înapoiați. Deși, dacă înainte se purtau fuste lungi iar acum se poartă mini de două degete, oare ce s-ar mai putea schimba sau unde o să ajungă lucrurile în viitor?

0 comentarii