website stat

Snowden cere prelugirea azilului în Rusia cu un an

Fostul angajat NSA Edward Snowden a solicitat formal prelungirea azilului în Rusia cu încă un an, confruntat fiind cu riscul unui proces în SUA, relatează agențiile media rusești. Snowden este căutat de americani pentru că a dezvăluit publicului informații cu privire la programele de supraveghere și spionaj internațional folosite de NSA.

Edward Snowden

Serviciul rusesc de știri l-a citat pe avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, afirmând că Snowden a cerut încă un an de azil, ceea ce de altfel era de așteptat în cazul lui. „Am înaintat documentele care solicită prelungirea azilului”, a declarat el miercuri.

Totuși, afirmațiile lui Kucherena nu au fost încă confirmate oficial. Având strânse legături cu serviciile de securitate rusești, Kucherena a făcut de-a lungul timpului declarații către mass-media rusească care s-au dovedit ulterior false. Printre acestea, faptul că Snowden are un job în Moscova și o iubită rusoaică.

Edward Snowden a aterizat în Moscova pe 24 iunie 2013 venind din Hong Kong și a fost ținut în aeroport câteva săptămâni înainte de a i se oferi azil. Acesta expiră pe 31 iulie. Snowden este căutat de SUA pentru informații sensibile pe care le-a dezvăluit publicului cu privire la Prism și o serie de alte programe pe care NSA le folosește spre a spiona activitatea oamenilor din întreaga lume. Rusia, neavând un acord de extrădare cu SUA, nu se află însă sub obligația de a-l expedia „prietenilor” lui de peste ocean.

(sursă)

0 comentarii