website stat

Ne mai oferă școala vreo șansă reală în viață?

A mai trecut un BAC. Rezultatele, deși mai bune decât în anii precedenți, deloc lăudabile. Printre respinși, fiul senatoarei Gabriela Vrânceanu Firea, cu nota 3.6 la Sociologie și 1.2 la Limba Română. Oare cum ar scrie dacă și-ar face blog? Nici Victor Micula, fiul milionarului Viorel Micula, n-a reușit să treacă proba la limba maternă. În condițiile în care politicieni de vârf nu știu conjuga verbul „a fi” sau și-au luat doctoratul plagiind, se naște firesc întrebarea: ne mai ajută școala să obținem succesul în viață?

Răspunsul meu este că, totuși, da. Desigur, nu la modul clasic. Pe vremea lui Ceaușescu exista zicala: „ai carte, ai parte”. Acum nu mai merge să fii pus de stat într-un post bun, pe măsura studiilor tale. Însă selecția naturală continuă să funcționeze. Și încă în domenii importante. Să-l luăm, de pildă, pe cel al economiei.

business

Dacă vrei să îți deschizi o firmă, îți vor folosi cunoștințele acumulate în școală, la cursurile de economie? Dacă le-ai făcut, vor constitui cu siguranță o bază de pornire. Dar trebuie remarcat că nu notele în sine, sau absolvirea unei instituții de învățământ îți va garanta profitabilitatea firmei. Ci cât de bine ți-ai însușit în mod real cunoștințele predate. Ceea ce e exact cum ar trebui să fie. Dar dacă, o să obiectați voi, nu ai bani de investiții și nu poți concura cu marile companii care deja activează pe nișa ta și care sunt scutite de tot felul de taxe și impozite de stat, în virtutea corupției generalizate la nivel înalt? Ei bine, în acest caz îți poți oferi serviciile de consiliere pe tema. De exemplu, să zicem că ești de profesie contabil și locuiești în Suceava. Îți faci un site și îl promovezi pe net, iar atunci când cineva caută pe Google contabilitate suceava, ajunge pe pagina ta. Destul de promițător, nu?

Sau să zicem că ești pasionat de IT și calculatoare. În acest caz, te poți angaja la o firmă de profil, sau dacă chiar te pricepi, îți poți lansa un proiect interesant, eventual tot pe net, care să atragă bani. Ori le poți devirusa calculatoarele prietenilor tăi și ale cunoștințelor lor, după preferințe și abilități. Cert este că toate aceste lucruri nu le poți face, sau mai bine zis nu poți obține succesul făcându-le, dacă ai luat o diplomă cu nota 10 dar ești habarnist.

Cu alte cuvinte, uneori, iată că școala te ajută dacă o faci pe bune. Și anume, atunci când nu ești nepotul, finul sau ginerele unui nume cunoscut.

0 comentarii