website stat

Cu bicicleta prin oraș

Când eram mici, ne dădeam pe biciclete din plăcere. Astăzi au ajuns aruncate într-un colț din garaj, pentru că nu mai avem timp de ele iar în deplasări folosim mașina. Și totuși, clasica și bătrâna bicicletă se poate dovedi o soluție pentru marile aglomerații urbane.

La ora actuală traficul a devenit una din cele mai mari probleme ale unui oraș cu o populație numeroasă. Deseori, parcurgerea unei distanțe de câțiva km de la reședința proprie spre locul de muncă te costă mai mult de 30 de minute. Iar aceste lucruri se petrec nu doar în metropolele de peste ocean ci chiar și la noi în țară. Desigur, omul nu poate trăi fără un mijloc de transport, deoarece este utopic să ne imaginăm mergând pe joc kilometri întregi, îmbrăcați la costum sau pe tocuri, în plină arșiță vara sau prin ger și zăpadă iarna. Dar, uneori, mașina ajunge la fel de rapidă ca mersul pe jos. Iar metrourile nu sunt nici ele o soluție pentru persoanele care își doresc confort și relaxare.

bicicletă Tecnobyke
Bikearena.ro - Biciclete second hand

Soluția ar putea veni, în mod neașteptat, nu prin noi invenții tehnologice ci prin reutilizarea unui mijloc de transport de care probabil am uitat de pe când eram copii: bicicleta.

O bicicletă ar putea avea multiple efecte benefice atât asupra orașului cât și individual, asupra noastră. În primul rând, ea ar decongestiona și fluidiza traficul. În al doilea rând, ea ne-ar putea duce la destinație mai repede decât autobuzul sau tramvaiul (în cazul unui trafic aglomerat). În al treilea rând, ea ar reduce poluarea prin eliminarea noxelor pe care mașinile le emit în atmosferă. În sfârșit, pedalatul poate avea efecte benefice, uneori salutare asupra sănătății proprii, cu atât mai mult cu cât condițiile de viață de azi ne forțează adeseori la un trai sedentar.

Iar pentru cei care totuși nu doresc să facă efort fizic, motorul inventat de Bogdan Lupulescu ar putea reprezenta exact punctul pe i care să-i convingă să reîmbrățișeze acest sport. Mai ales că, după cum bine știm, o bicicletă este mult mai ieftină decât o mașină...

0 comentarii