website stat

Ce sunt terminalele mobile?

Mă consider o persoană educată și cu o sferă largă de cunoștințe, dar cu puțin timp în urmă am dat peste expresia terminale mobile și mărturisesc cu inocență că mi-am pus întrebarea: ce praștia mea sunt ăstea? :) Așa că m-am informat. Și cum îi stă bine oricărei persoane care are o informație în mâna stângă și un blog în mâna dreapta, vă explic acum și vouă, în caz că dați la rândul vostru peste respectiva expresie și, din pură curiozitate, o căutați pe Google.

Ce sunt terminalele mobile?


Înainte de a da o definiție, precizez că am intrat pe un articol despre banking (știu, un subiect anost, la fel cel pe care-l tratez acum de altfel) și am întâlnit termenul terminal în raport cu două aparate, dintre care cel puțin unul ne este cunoscut tuturor: bancomatul. Da, bancomatul este un terminal. Înțelegând acest lucru, devine foarte ușor să ne dăm seama și ce sunt terminalele care fac obiectul acestei postări, adică mobile.

tabletă industrială Motorola

Un terminal mobil este un dispozitiv electronic care îndeplinește două condiții. În primul rând, este terminal, adică se află conectat la un fel de dispozitiv central, mai mare, căruia îi transmite toate datele, el jucând doar rolul de interfață sau „punct de lucru” cu exteriorul. În al doilea rând, faptul că e mobil înseamnă că îl poți lua cu tine în mașină sau în buzunar (din acest punct de vedere bancomatul este un terminal fix).

Câteva exemple de terminale mobile


Un cititor de coduri care nu e împlântat în masa de la casă/casierie ci îl poți lua cu tine pentru a scana diverse produse de pe rafturi este un terminal mobil. Un PDA (pad etc) folosit de agenții comerciali pentru a înregistra diverse comenzi și dotat cu GPS poate fi un terminal mobil, dacă este conectat și transmite în timp real informațiile la sediul firmei respective. Un cititor de coduri folosit de agentul de curierat, un aparat de taxat instalat într-un taxi, un dispozitiv radar și/sau de comunicare dintr-o mașină a poliției - toate sunt exemple bune de terminale mobile.

terminal Intermec

Practic, un astfel de terminal nu este altceva decât un mini-calculator (uneori înțeles ca o combinație între un telefon inteligent și o tabletă) ce este adaptat unor scopuri clare, specifice, deseori comerciale.

Cât costă aceste terminale?


Cum ele se folosesc pe zona de producție sau control și nu sunt chiar atât de comune (nu poți să iei o tabletă simplă și s-o folosești pe post de așa ceva), evident că și prețul urcă undeva mai sus decât la instrumentele de calcul sau electronice obișnuite. De asemenea, ele sunt de regulă utile pentru diverse entități juridice, adică firme sau societăți, rareori fiind achiziționate de persoane fizice, iar acesta este un alt factor care contribuie la prețul lor. Multe dintre ele depășesc astfel 4-5000 de lei.

Alte informații pe subiect mai puteți găsi și aici.

0 comentarii