website stat

Unde este găzduit Blog Media și de ce nu pe Namebox?

Din ciclul dezvăluiri senzaționale :), pentru cei care se întreabă, pe scurt, blogul de față este găzduit pe platforma Blogger. Și acum să vedem mai pe lung.

În momentul când îți deschizi un blog, sau orice site dacă-i până acolo: forum, magazin online etc, va trebui să iei o serie de decizii. Prima se referă la numele și adresa lui, care de regulă sunt corelate. A doua la se referă la firma care-ți va găzdui acel site. Ce înseamnă găzduire în contextul nostru? Păi, orice site trebuie să ruleze undeva, adică fișierele, textele, imaginile și în general softul care face ca site-ul să apară așa cum îl vedem noi în browser trebuie să rezide undeva, pe un calculator care să fie permanent conectat la internet. Acest calculator se numește server iar menținerea site-ului pe el - găzduire. Că doar n-o să-l țineți pe desktopul vostru de acasă, deși teoretic e posibil.

găzduire web

De ce îți trebuie și o adresă? Pentru că altfel site-ul ar trebui accesat pe baza IP-ului acelui server, care IP este o serie de numere și prin urmare greu de reținut. În plus, unele IP-uri sunt dinamice, adică se mai schimbă. O adresă rezolvă această problemă și asigură o semnificație site-ului tău, ceea ce îl face mai ușor de memorat.

Atât pentru adresă cât și pentru găzduire există două soluții. Prima este soluția gratuită. La ora actuală, cam pentru orice ai vrea să-ți faci vei găsi n-sprezece servicii gratis. Problema e că ele vin cu anumite limitări, dezavantaje sau inconveniente. În ce privește adresa, ea va fi una de împrumut, mai lungă și pe domeniul altora (exemplu: blogulmeu.wordpress.com, situlmeu.freehostia.com), la care va trebui să renunți în caz că dorești să te muți la altă firmă pe viitor. La găzduire, de obicei pachetele free sunt restrictive, oferă spațiu mic pe hard disc, bandă îngustă șamd. Desigur, există și cealaltă variantă, a găzduirii contra cost, care de altel este foarte mic (comparativ cu chiria unui spațiu din viața reală). În plus, aici vei putea instala și alte servicii sau chițibușuri, cum ar fi CloudFlare, care oferă protecție anti-spam și altele.

Ei bine, cum ziceam mai sus, Blog Media este realizat pe platforma Blogger, care este totodată sediul blogurilor de pe domeniul blogspot.com. De ce la ei? Pentru că este deținută de către Google. Da, este gratuită dar este foarte bună, blogul se încarcă repede în orice țară, spațiul este arhisuficient (în timp ce unele firme oferă 3 sau 5 GB, pe Blogger ai Google Drive care la momentul de față oferă 15 GB free, în creștere de la an la an) iar platforma de blogging este una ușoară și cu multe facilități.

Însă blogul meu are propriul lui domeniu, adică este făcut pe m3d1a.ro (care-i al meu) în loc de blogspot.com. Pentru că Blogger ne permite și asta. Desigur, domeniul trebuie cumpărat, dar cel puțin este al tău, dacă te muți îl poți lua cu tine și are avantajul numelui mai scurt, mai ușor de găsit și al încrederii pe care o generează în potențialii clienți.

Așadar eu m-am descurcat destul de ieftin, plătind doar un domeniu și beneficiind de găzduire premium cu multe facilități și viteză mare, chiar de la Google. Dar pentru cei care vor neapărat să rămână la platforma WordPress și să beneficieze de libertate și domeniu propriu, va trebui să mai scoateți niște bani din buzunar și pentru hosting. Că pe WordPress.com nu merge figura. O soluție ar fi oferta de la Namebox pentru bloguri. Despre care de altfel au mai scris și alții.

2 comentarii

Marius Cucu la 02.04.2014, 14:21

Si daca Google se gandeste sa opreasca serviciul? cum au facut cu Google Reader?

Ethos la 02.04.2014, 20:48

Ți-am răspuns mai pe larg în acest articol. :)