website stat

Codurile de bare

cititor coduri de bare Motorola
Iată un subiect cu valențe multiple. Pentru marea majoritate a oamenilor, codurile de bare sunt probabil la fel de incitante ca derivatele de ordinul doi din algebră. Pentru cunoscători, și prin asta înțeleg nu atât personalul implicat în vânzări cât să zicem informaticienii, ele sunt foarte interesante. În timp ce pentru o parte din „atot-cunoscători”, ele sunt un subiect extrem de controversat.

Să începem cu cei din urmă. De ce controversat? Datorită implicațiilor religioase aferente. O bună perioadă de timp, lumea a tot speculat cu privire la ce semnificație o fi având semnul bestiei din Apocalipsă. A fost identificat, de-a lungul istoriei, cu diverse lucruri, de regulă ținând de domeniul științific sau al tehnologiei, lucruri noi, pe care în general oamenii nu le înțelegeau. Astăzi, o parte dintre ei consideră că 666 se referă la sistemul de numere de pe codurile de bare. Pe care le întâlnim acum la toate produsele din marketuri și care, într-un viitor oarecare, ne va fi implantat în piele prin diverse cipuri. Sau ceva pe-acolo. Așadar, aparatul din imaginea de mai sus (preluat de aici) este de bună seamă chiar Bestia în carne și oase.

Pentru cei care își deschid un magazin, perspectiva începe să se schimbe, ei având nevoie să achiziționeze astfel de aparate pentru a putea de exemplu scana și identifica produsele pe care le comercializează. Și, chiar dacă domeniul pare obscur sau lipsit de importanță, o simplă căutare pe Google ne relevă că există foarte multe firme care comercializează așa ceva. Iată un alt exemplu de astfel de cititor de coduri.

Ce sunt însă aceste aparate până la urmă? Sunt instrumente de decriptare a unui cod. Un cod standardizat, folosint preponderent în industrie dar cu aplicații mult mai largi decât s-ar părea la prima vedere. Practic, în forma unor linii mai lungi sau mai scurte, mai subțiri sau mai groase, se salvează diverse informații. În cazul unor produse, aceste informații pot să conțină lotul, seria lor etc, pe baza cărora ele pot fi recunoscute sau clasate pe categorii, li se poate asocia un preț etc.

Și pentru că vorbim de un cod, subiectul este, cum ziceam, de interes pentru informaticieni. Astfel că în ultimii ani aceste coduri de bare „unidimensionale” au fost extinse la codurile QR pe care le vedeți mai noi peste tot pe net. Dar despre coduri QR cu o altă ocazie. Până atunci, mai multe informații despre cele clasice puteți găsi și pe Wikipedia.

0 comentarii