website stat

Este trist

E trist, iubiții mei cititori.

Ce este trist? Păi, tocmai am intrat pe elefant.ro, care-i un fel de portal de beletristică, puteți găsi acolo cărți din diverse domenii, de diverși autori, apărute la diverse edituri, în condiții avantajoase, nu vreau să ridic prea mult în slăvi magazinul că puteți să-l accesați singuri, de exemplu mie mi-a apărut un banner drăguț în dreapta care îmi oferea cadou 90 de lei pentru abonare la newsletter, altul jos care îmi oferea ceva carte sau revistă legată de femei bonus, probabil de 8 martie, ca să nu mai vorbesc de „3 cărți cadou la orice comandă” care stă scris pe verde la fiecare titlu afișat. Și asta doar la prima accesare a site-ului, că nu m-am uitat foarte atent, dacă vreți vă puteți uita și singuri. Dar nu, evident că asta nu e trist.

Tess d'Urberville

Totuși, de ce-am intrat? Sau mai bine zis, ce am văzut? Am văzut o carte, care-i scrisă de Thomas Hardy și se numește Tess d'Urberville. Acum, pentru cei ce nu știu, Thomas Hardy a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut mai ales pentru „Tess” și „Departe de lumea dezlănțuită”. Și da, „Tess” este chiar cartea de mai sus. În general în operele lui, autorul se opune conveniențelor epocii, demonstrând un meticulos studiu de caractere, o preferință pentru tema eroului și un fatalism sau pesimism, așa că vă puteți aștepta la multe drame sub semnătura lui. Dar nici ăsta nu-i motivul pentru care mi-am deschis articolul cu „este trist”.

Mesaj de departe

A doua pagină pe care am intrat înfățișează coperta cărții Mesaj de departe scrisă de Nicholas Sparks, pe care am redat-o și eu mai sus. În ea este vorba de o fată singură (divorțată), Theresa Osborne, care descoperă într-o zi o scrisoare de dragoste venită de la un bărbat și el singur, un fel de mesaj-jurnal adresat nimănui și aruncat, dar care ajunge până la urmă la ea. Ați văzut filmul Message in a Bottle, cu Kevin Costner, Robin Wright Penn și Paul Newman?

Message in a Bottle

Da, este scris după acest roman. Și este tot o dramă, adică o poveste de dragoste cu final oarecum dramatic, matură, pentru adulți și nu pentru puberi. Totuși, v-o recomand indiferent de vârstă, și faptul c-am văzut-o acolo m-a bucurat, deci nici de asta n-am zis că e trist.

Ultimul cantec

Sparks a scris multe bestselleruri, de fap este foarte cunoscut, iar „Mesaj de departe” n-a fost singurul lui roman ecranizat. Temele lui vizează creștinismul, adolescența, drama, deci sunt de larg interes. Ați văzut filmul „The Notebook”? Are la bază tot o carte de-a lui. Dacă o să vă placă stilul, vă mai recomand Ultimul cantec, după care de asemenea s-a făcut un film. Actualmente, Nicholas Sparks trăiește în Carolina de Nord, cu familia (are o soție și 5 copii). Și, evident, nici acesta nu e un motiv de tristețe.

Care să fie atunci motivul pentru care am afirmat că... e trist? Păi, să vă zic. Pe paginile site-ului Elefant, prima carte este redusă cu 50%, de la 25 la 12,50 lei (am rotunjit). A doua cu 40%, la circa 18 lei. Iar ultima costă sub 17 lei, tot cu 40% mai ieftin decât ar fi normal. Și dacă magazinele de cărți sau editurile sunt nevoite să le reducă prețul la jumătate, înseamnă că lumea efectiv nu prea mai citește în ziua de azi.

Iar asta, dragii mei, este foarte trist.

0 comentarii