website stat

Cele mai ieftine chirii din București

Știți că cea mai ieftină chirie din capitală costă 24 de euro? Da, atâta costă. E vorba de un apartament cu 3 camere în Brâncoveanu, decomandat, de 75 mp. În descriere ni se mai zice că:

Locuinta este mobilata modest si nu are alte imbunatatiri in afara de tamplarie termopan. Are contoare la apa si caldura, are aragaz, frigider, tv, internet, 2 grupuri sanitare. Vedere dubla; spre Bulevard si spre curtea blocului.

Destul de ieftin, nu? Iată și o imagine din interior, click pe ea pentru mărire:



Mai multe imagini cu același apartament aici.

chirie ieftina

Ceva mai bine arată poza a doua, de la altă ofertă. De data asta prețul e dublu. Suntem totuși în zona de jos a ofertelor, 50 euro e foarte puțin pentru un oraș ca Bucureștiul. O singură ofertă de 24 euro după care 50 de euro în serie. A 10-ea cea mai ieftină chirie din capitală costă 160 euro.

Care sunt cele mai scumpe 10 chirii? 580000 de euro într-un apartament cu 5 camere. Da, ați citit bine. Urmează 179000 de euro, apoi 55000 de euro de mai multe ori... a 10-ea cea mai scumpă chirie fiind de 4600 euro.

De unde am aceste date? Topurile sunt întocmite pe baza site-ului titirez.ro, a cărui siglă apare și în imagini. Și e destul de simplu, adică nu-i mare filozofie. Intri să zicem pe pagina principală, setezi sus Închirieri, Apartamente și scrii București. Apoi dai Căutare. Iar în lista care apare, poți să sortezi după preț (crescător sau descrescător), după numărul de camere... Și mai poți adăuga filtre, astfel încât să se afișeze doar imobilele care criteriilor tale.

E destul de faină opțiunea, pentru că să zicem ai nevoie de o chirie ieftină în Militari, poți sorta rezultatele de pe pagină după preț și gata, ai la dispoziție topul și implicit cele mai avantajoase oferte, nu mai trebuie să derulezi pagină după pagină în speranța că poate vei găsi ceva mai ieftin.

Ăsta-i viitorul, al site-urilor inteligente, care anticipează ce vrei tu să cauți și îți vin în întâmpinare. Care îți oferă modalități de organizare a datelor. Pentru că avem calculatoare și avem internet și avem procesoare cu milioane și miliarde de tranzistori dar nu le folosim decât la o infinitezimală fracție din potențialul lor. De ce? Pentru că până acum în România nu prea au fost webmasteri suficient de abili ca să implementeze aceste artificii și facilități.

Iată că un top care în mod normal ar presupune muncă de teren, documentare, transpirație, poate fi realizat indirect printr-un simplu click de mouse, odată ce s-a format o bază de date suficient de mare. De fapt, nici măcar nu mai are sens să folosim cuvântul top, datele sunt acolo și site-ul este public, cu acces gratuit, așa că oricine poate intra și căuta.

Revenind la tema chiriilor, mi-aș dori să mai scadă. Nu de alta dar costă totuși un sac de bani, mai ales dacă vorbim de o garsonieră mobilată, bine amplasată, cu acces la mijloacele de transport. Astăzi e o afacere să reușești să-ți cumperi un imobil pe care apoi să-l închiriezi. Este adevărat că criza din ultimii ani a dus la o scădere ușoară a prețurilor din acest domeniu, asta deoarece lumea nu prea mai are bani să cumpere, dar tot la fel de adevărat e că prețurile sunt încă exorbitante, dacă le raportăm la salariul mediu pe economie și nivelul nostru de trai.

Poate însă, cu timpul, vom vedea topuri din ce în ce mai rezonabile, pe care să ne dea mâna să le citim, pentru că nu prea are sens să muncești 50 de ani ca să locuiești într-o casă nouă după ce deja ești cu părul alb și mai ai puțin de trăit. Eu unul, cel puțin, așa sper, ca ele să se ieftinească. Dar... slabe șanse.

0 comentarii