website stat

Internetul pentru cei mici

Circula într-o vreme obiceiul de a renunța la net pentru o anumită perioadă, parcă 7 zile, complet. Eu n-am încercat, dar faptul în sine ridică niște întrebări interesante: este internetul un factor nociv și, mai ales, creează dependență? N-o să fac filozofia vieții naturale (sau virtuale), dar după părerea mea, netul poate fi bun sau poate fi și rău, în funcție de cum e folosit. La fel ca electricitatea, care, utilizată cu cap, îți poate aduce lumină dar utilizată inconștient te poate electrocuta.

jocuri clasice

Să luăm ca exemplu copiii, care sunt cei mai ușor influențabili și care, mai nou, au tot mai des acces la internet. Ce ar trebui să faci ca părinte, să le interzici netul sau să încerci să îi înveți cum să îl utilizeze corect? Poate că cea mai sigură metodă, dacă s-ar putea aplica, ar fi cea cu interdicția. Dar cum copilul de regulă face exact ceea ce îi spui să nu facă, probabil mai practic este să le explici cum pot folosi această rețea gigantică care până la urmă conține informații utile, din toate domeniile.

Desigur, cei mici vor fi prea puțin interesați de Wikipedia și mult mai interesați să se joace. Dar și aici le puteți oferi alternative, tot de pe net. Niște simple jocuri puzzle pot să le trezească abilitatea de a procesa informații, pot să-i facă mai inteligenți, mai creativi, toate acestea fără riscurile sau impregnările nefaste pe care diverse 3d-shootere cu foarte mult sânge le pot lăsa în subconștientul lor.

Sau, dacă nu sunt atât de atrași de latura asta logică, puteți încerca câteva jocuri lego city, care mai mult ca sigur că o să-i fascineze. Ori, dacă sunt fete, ați auzit de furby? Chiar dacă ele nu prea se pot juca online (ca în cazul puzzleului), le puteți arăta pe net astfel de jocuri, care pot fi cumpărate online, și care le pot trezi interesul. La magazine precum Noriel, de care eu nici n-aș fi auzit fără net.

jocuri pe calculator

Una peste alta, aproape orice lucru are o latură pozitivă și una negativă. Învățând să folosim în primul rând noi internetul în mod inteligent, și apoi, plini de responsabilitate, ghidându-i pe micuții noștri în acest univers virtual care li se deschide în față, puten să le oferim o copilărie fericită ferindu-i în același timp, într-o mare măsură, de pericolele care îi pândesc sub masca tehnologiei.

Cel puțin, eu unul așa sper.

0 comentarii