website stat

Tu cum dormi?

Era în vogă acum doi ani o melodie a lui Connect-R, Eu vara nu dorm. V-ați pus vreodată întrebarea: Cu ce ne petrecem cea mai mare parte a vieții? Exact, cu somnul. Opt ore pe zi, șapte zile din șapte, inclusiv weekendurile, 365 de zile pe an, dormim. Nici la serviciu nu mergem atât de mult, că sâmbăta și duminica suntem liberi, și mai avem concedii. Rezultă că suntem o specie de leneși și somnoroși! :) E adevărat, nu suntem singura specie, există și animale care hibernează, deci dorm un sezon întreg.

saltea

Problema cu dormitul este că, poate, unii dintre noi n-o facem corect. Amuzant cum pare, până acum probabil nu v-ați pus niciodată problema somnului terapeutic. Dacă însă devii subit curios cu privire la dimensiunile ideale ale unui pat, sau ale unei saltele, de exemplu pentru că vrei să-ți cumperi una, și cauți pe net să zicem saltea 180x200, sau ajungi pe pagina linkuită anterior, constați că de fapt există o întreagă listă de indicații și recomandări pe care e bine să le ai în vedere când îți alegi suportul pe care vei dormi tot restul vieții, și pe care nu le cunoșteai. Oricât vi s-ar putea părea de aberant, lucrurile sunt întocmai așa, iar explicația e foarte simplă: dormind, noi petrecem 8 ore pe zi într-o anumită poziție. Așa că este firesc ca materialele din care e făcută salteaua, suportul ei (ați auzit de somiera pat?), sau chiar patul în sine, să influențeze în timp sănătatea noastră. Nu doar materialele, dar și forma sau designul ei sunt importante, pentru că o postură greșită a corpului, asumată un timp îndelungat, poate duce la dureri de spate sau probleme cu coloana.


Îmi mai vin în minte acum imaginile, tot din vară, de la repoter turist sau cum îi zicea, parcă pe ProTV, unde turiștii nemulțumiți de serviciile cu care erau tratați filmau și trimiteau materialele postului de televiziune, care le făcea publice. Și erau pe litoral hoteluri cu paturi rupte, cu pereți murdari și cu dușuri nefuncționale. Dar probabil că lucrurile sunt diferite când vine vorba de dușuri sau saltele pentru hoteluri de lux. Ceea ce ar explica și prețul lor. În orice caz, sunt niște teme de gândire asupra cărora merită să ne aplecăm.

saltea

Mă opresc aici, pentru că nu sunt în măsură să fac recomandări despre ce și cum să cumpărați. Și poate nici magazinele care vând așa ceva, incluzându-l pe cel linkuit, nu sunt. Pentru că au un anumit interes de a-și vinde marfa, sunt biased. Dar cunoscând totuși aceste lucruri, și informându-vă singuri, puteți lua o decizie mai inspirată atunci când se va pune problema îmbogățirii mobilierului din dormitor. Pentru că dacă tot trebuie să cumperi de exemplu o canapea, de ce să nu iei una care să fie cât mai bună și din aceste puncte de vedere? Un lucru de care, desigur, marea majoritate a celor care nu citesc Blog Media nu au habar. :)

0 comentarii