website stat

Singurii din Europa

Mai țineți minte furtul de tablouri din Olanda de anul trecut, când am ajuns în atenția Europei? Iată că zilele acestea România a reșit să se remarce încă o dată pe plan mondial, tot la capitolul cultură. Cum anume? Prin interzicerea părții a doua a filmului Nymphomaniac, care a fost încadrat de către comisia de rating a Centrului Național al Cinematografiei (CNC) la categoriile „interzis minorilor sub 18 ani ”și „interzis proiecției cu public”, adică, interzis în cinematografe. România este astfel singura țară din Europa care cenzurează pelicula lui Lars Von Trier.

tipă sexy

Nu am văzut filmul, nici prima lui parte. Am înțeles că include scene sado-maso și de sex explicit. Totuși, interzicerea unei opere de artă (cel puțin la nivel de intenție) mi se pare o atrocitate demnă de o epocă pe care credeam că am depășit-o. Oare cei de la CNC (despre care se vorbește că au fost numiți pe bază de recomandări și nu de competențe; bună treabă, să primești bani ca să vezi filme) nu deschid puțin ochii să vadă în ce lume trăiesc? Că oriunde te uiți în jurul tău, la televizor, pe net, într-o revistă, primele imagini pe care le vezi sunt cu fese bombate sau cu sâni siliconați. Astăzi, fetele care trec de 18 ani nu se uită la producții interzise minorilor, bucuroase că au depășit vârsta critică, cum probabil își imaginează cei de la CNC, ci se angajează ca modele de video-chat. Pe site-uri românești, cu forme legale, totul în regulă. Și prestează un job curat, care nu implică să facă sex cu clienții, și care le aduce venituri peste cele medii de la noi din țară. De fapt stai, aproape uitasem: una din membrele CNC a fost la rândul ei iepural PlayBoy. Și atunci? :)

tipă sexy

Zentropa, firma lui Lars Von Trier, a produs și filme porno. Dar ele erau etichetate ca atare. În Nymphomaniac, sexul servește ca mijloc de expresie, ca limbaj și nu ca scop în sine. De altfel, tot Lars Von Trier este regizorul lui Melancholia. În concluzie, țin să le transmit pudicelor de la CNC că, poate spre surprinderea lor, sexualitatea este calea regală prin care noi ne naștem. Și de altfel, singura cale. Pentru că nu, pe ele nu le-a adus barza, oricât de șocant li s-ar putea părea această afirmație a mea. Și că am depășit epoca în care ne aruncam o pătură în cap în vedeam o imagine sexy, un trup gol, o fată dezbrăcată, sau că ne era jenă să pronunțăm cuvinte ca orgasm, sex, erotism. Bineînțeles, CNC-ul are probleme și la capitolul logică. Pentru că, în timp ce „minori sub 15 ani” are sens, expresia „minori sub 18 ani” este pleonastică și nu se justifică. Că mno, în România 18 ani e fix vârsta majoratului.

tipă sexy

Drept urmare, am pus și eu poze cu fete în ipostare provocatoare în acest articol. E adevărat, ale mele sunt mai cuminți. Dar probabil de ajuns cât să mă asigur că nu-i voi avea ca cititori pe membrii CNC. Ceea ce mă face foarte fericit.

0 comentarii