Știu că în ziua de azi tot ce e de săptămâna trecută e considerat vechi, dar în cazul nostru vechimea se traduce prin fabricat acum câțiva zeci de ani. Este vorba despre aparate de fotografiat (evident clasice, sau analogice, și nu digitale că pe vremea aia nu existau) iar problema o constituie... lentilele.
Conform Camerapedia (așa-i că nu știați de site?), există nu mai puțin de 56 modele de aparate foto vechi, cam de prin anii 1940-1970, ale căror lentile optice sunt radioactive. Multe dintre aceste camere foto sunt fabricate de Kodak. Mai întâlnim nume ca Pentax, Canon sau Fujica. Deci ce ziceți, cum vi se pare să purtați la voi în excursie un aparat cu care să faceți poze și care să vă iradieze?
Emisiile se datorează prezenței toriului în sticla acestor lentile, scrie Petapixel. Oxidul de toriu are un grad mare de refracție și o dispersie scăzută a luminii, asta le-a permis producătorilor să creeze sticle de calitate cu curburi mai mici, ceea ce s-a tradus prin costuri reduse. Dar cealaltă față a monedei este o iradiere de circa 10 mR pe oră la suprafața lentilei - scăzând până spre zero la o distanță de 3 metri. Pentru comparație, o radiografie (rază X) la plămâni are aceeași intensitate iar o radiografie dentară poate fi de patru ori mai puternică.
Aceasta este lumea în care trăim, o lume care stă sub semnul banilor. Și în care comercianții fac orice pentru a obține profituri mai mari, chiar în detrimentul sănătății cumpărătorilor. Cine știe peste câțiva zeci de ani ce vom descoperi în aparatura noastră de astăzi?
4 comentarii
Interesant, chiar nu stiam chestiile astea. :)
Nici eu acum câteva zile, dar uite, omul cât trăiește învață.
Acuma imi dau seama ca exista multe grupuri de cercetatori care nu au ce face si studiata, cerceteaza orice produse atat noi cat si vechi. Despre aceasta treaba nu am stiut, e o informatie foarte utila.
Pe cele ale viitorului, neexistând încă, n-avem cum să le cercetăm... :)