website stat

Cum am putea teraforma planeta Marte

Un videoclip postat pe Kurzgesagt și intitulat How To Terraform Mars - WITH LASERS (în traducere: Cum să teraformăm planeta Marte: cu lasere) indică o serie de pași posibili pentru a transforma actuala suprafață a planetei Marte, care este lipsită de apă, de aer respirabil, de câmp magnetic protector împotriva radiațiilor solare și de viață, într-un mediu asemănător Pământului și propice vieții. Iată videoclipul:


După cum puteți constata, operațiunea de teraformare nu este deloc simplă și ușoară, chiar dacă în clip este explicată într-un mod schematic și super-simplificat, ca pentru copii. Practic, ar fi necesar să consturim niște instrumente foarte mari și puternice, cu care mai întâi să trimitem energie focalizată (gen raze laser) suficient de puternică cât să producă reacții nucleare la nivelul planetei Marte, topindu-i efectiv suprafața. Apoi, să producem atmosferă, să o echilibrăm, să aducem viața în oceanele create, apoi vegetația, iar în paralel cu asta să dotăm planeta cu un fel de stație orbitală gigantică, care să genereze permanent un câmp magnetic menit să reflecte radiațiile solare nocive vieții. În final, putem vorbi de o posibilă mutare a noastră pe Marte.

Având în vedere că în cazul ideal toți acești pași ar putea dura sute și mii de ani, adică generații, și că la ora actuală nici măcar nu putem ajunge pe Lună, unde n-am mai fost de zeci de ani pentru că e foarte scump și rachetele ne explodează la plecare, darămite să avem tehnica necesară celor descrise în clip, ne putem întreba, retoric desigur, oare cine îl sponsorizeză pe Elon Musk atunci când acesta promite că vom ajunge pe Marte în câțiva ani.

0 comentarii