website stat

Cum scapi de gândacii din bucătărie

Eu unul nu am gândaci de bucătărie. Sau dacă îi am, au avut grijă să mă evite, în așa fel încât până acum nu am văzut niciunul. Dar am văzut într-o zi un gândac la mine în cameră. N-o să vă vină să credeți, dar faptul este cât se poate de real. L-am prins și am scăpat de el. După care, în altă zi, am mai văzut unul. Și apoi încă unul. Și tot așa. La un moment dat am prins un exemplar și i-am făcut poză:

gândac

Ca să îl pot fotografia, l-am pus într-o cutie din sticlă, dar pereții erau murdari așa că se vede cum se vede. Vă place? Ei, vă dați seama că mie nici atât. Imaginați-vă starea mea de disconfort și investigațiile de detectiv pentru a găsi cuibul sau sursa lor. În baie nu, în bucătărie nu. Până la urmă l-am depistat: era vorba de un material lemnos care fusese mult timp afară și în care probabil insectele depuseră ouă. Să mă vedeți pe mine pe la 0 noaptea ducând în magazine lemnul infestat!

Chestia s-a petrecut acum vreo două săptămâni iar de atunci nu mai am probleme. Din păcate, nu toate cazurile sunt la fel de fericite. Dacă de exemplu nu poți izola foarte bine sursa gândacilor, cum este cazul gândacilor de cameră, de baie sau de bucătărie, care se pot ascunde pe după cele mai grele dulapuri sau care pot ieși din mască ori din conductele de evacuare a apei, extirparea lor completă devine o sarcină extrem de dificilă. Iar dacă nu îi elimini complet, se reînmulțesc.

Îmi aduc aminte în această direcție că, student fiind la Cluj, am locuit o perioadă într-un apartament a cărei bucătărie ne facilita deseori astfel de întâlniri amicale, între noi și locatarii mai vechi, adică gândacii. Evident, datul cu spray și alta marafeturi sunt absolut ineficiente. Am chemat o firmă de deratizare, de profesioniști, care au stropit cu soluție, au curățat, mă rog, și-au făcut meseria. În urma acestei operații numărul de gândaci a scăzut semnificativ, cam la un sfert din câți erau, poate și mai puțini, dar tot nu au murit complet.

Tocmai de aceea, niște aparate anti gandaci de bucatarie pe bază de ultrasunete, cum sunt cele din linkul anterior, pot fi, de fapt, soluția perfectă. Cu condiția să funcționeze. În loc să pierzi timpul stropind cu tot felul de soluții, care mai ales în bucătărie numai poftă de mâncare nu-ți fac și care oricum nu elimină complet gândacii, ci doar îi reduc, mai bine apelezi la o soluție drastică și definitivă, dar totodată perfect inofensivă pentru tine, făcută posibilă ca urmare a dezvoltării tehnologiei.

Conform informațiilor de pe www.fara-daunatori.ro, aparatele anti-gândaci cu ultrasunete, sau sonice, elimină pentru totdeauna această pacoste din casele noastre. Modul de utilizare este foarte simplu: le bagi în priză și ele emit niște sunete pe care urechea umană nu le percepe dar care afectează puternic sistemul nervos al gândacilor și chiar, în cazul unor astfel de aparate, al rozătoarelor. La început poți observa o activitate mai mare a lor, semn că aparatul îi deranjează, dar după 12-14 zile, bucătăria ta va fi curată. Definitiv.

Nu le-am încercat, dar principiul pare solid. Puține contraindicații, având în vedere că semnalele sonore nu se încadrează în gama percepută de noi. Ele pot afecta, totuși, anumite animale de companie mici, așa că dacă aveți hamsteri sau porci de guineea, citiți cu atenție informațiile de pe etichetă, ca să zic așa. Pe site sunt enorm de multe aparate de acest tip, prețul începând de la 70 de lei. Având în vedere că nu conțin o substanță care să se termine, cum sunt flacoanele de spray, deci presupun că nu trebuiesc înlocuite, și dacă funcționează, practic sunt aproape gratis.

Pentru că Kafka nu mai este amuzant atunci când îl întâlnești „în persoană”.

0 comentarii