website stat

M-aș reapuca de citit

Cărțile vechi sunt ca vinul: cu cât trece timpul, cu atât sunt mai bune și mai rare! Dar cu cât trece timpul, cu atât prețul lor scade! Acesta este un paradox literar. Sau poate că lumea nu mai citește? Un amic virtual de pe infrasunete.eu a cumpărat luna trecută 22 de cărți vechi cu 50 de lei și 80 de bani. În total! Și scăzând 28 de lei, cât au costat volumele din Dune, rezultă că pe restul de 20 de cărți a dat 22,80 lei.

cărți

Eu am două volume de Dune pe care le-am cumpărat de la Caravana Adevărul, parcă așa îi zicea, și cred că l-am bătut la faza asta, că am dat pe ele, din câte rețin, 20 de lei în total. Dar cărți cu 1 leu n-am văzut. Vă dați seama, trebuie să comanzi câteva zeci, că altfel te costă 1 leu cartea și 15 lei transportul, gen. Numai coperțile unei cărți costă mai mult de un leu. Numai tușul costă mai mult. Numai timpul pierdut cu tipărirea lor. Dar de ideile cuprinse în ele, de universul ficțional care te invită să-i pătrunzi secretele?

Mărturisesc cu o oarecare jenă că n-am mai citit o carte de mult timp. La fel cum videoul a omorât radioul, blogurile și internetul au redus la tăcere cărțile. Dar la prețul ăsta mi-aș cumpăra și eu ceva, dacă găsesc titluri interesante, și m-aș reapuca de citit. Mă interesează în special cărțile science-fiction, pe care le devoram de mic, dar și alte teme sunt binevenite. Astfel, am îndrăgit romanele polițiste ale lui Rodica Ojog Brașoveanu, precum și poveștile de capă și spadă ale lui Alexandre Dumas.

O chestie interesantă este că o carte veche te va pune în situația de a citi gramatica de acum câțiva ani, când "niciun" se scria "nici un", "sunt" se scria "sînt" iar "mâine" se scria "mîine". Acest lucru poate fi un dezavantaj, dacă nu-ți place acest stil de scriere, pe care poate nu l-ai prins, sau un avantaj, dacă ești un nostalgic al grafiei vechi, urând din străfundul sufletului noile reglementări ale Academiei Române, cum am văzut că sunt unii bloggeri, care scriu și acum după sistemul vechi.

Dar, mai presus de toate, o carte veche îți va putea da șansa de a cunoaște un autor care să fie pe gustul tăi și pe care să nu-l găsești în librării. Iar asta pentru un leu!

0 comentarii