website stat

Cugetări celebre pentru cei mici

Lucrurile s-au schimbat. Trăim în epoca internetului. Descartes a devenit perimat. Citatul „cogito, ergo sum” (cuget, deci exist) a fost înlocuit cu „am cont pe Facebook, deci exist”. Ca un paradox, peretele de pe Facebook ne este invadat, aproape zilnic, de tot felul de citate și cugetări celebre, vorbe de duh, ziceri despre iubire, suflet și înțelepciune. Și, chiar dacă mulți dintre noi suntem adulți, deja și copiii au conturi pe rețelele sociale, încă de la cele mai fragede vârste. Și, chiar dacă majoritatea citatelor de pe Facebook sunt frumose, unele nu sunt adecvate vârstei lor, iar printre ele găsim și nonsensuri.

copil care invata

În lumina acestor informații, vă supun atenției, pe post de activitate de recreere și distracție pentru cei mici, consultarea unui site cu cugetari celebre special alese pentru copii. Deoarece aceștia sunt ca niște mlădițe ce încă n-au apucat să crească într-o anumită direcție. Pentru a le da o direcție ascendentă și verticală, le putem insufla, le putem sădi în suflet, încă de mici, o serie de valori, de gânduri pozitive, o atitudine corectă față de viață și de oameni. De fapt, ei chiar au o nevoie acută de acest lucru, cu atât mai mult cu cât trăim într-o societate care îi poate împinge spre cu totul alte „valori”.

Mi-ar plăcea să intru într-un grup de Facebook al unei clase primare, în care să văd astfel de citate, sau în care să văd și astfel de preocupări. Poate că, așa, valul de poptămășisme care ne invadează zilnic peretele virtual ar fi înlocuit, treptate, cu gânduri mai frumoase și cu reflecții mai adânci. De fapt, mă bate gândul să-mi fac și eu un site cu citate sau cugetări celebre, deși nu neapărat pentru cei mici. Totuși, iată o idee pentru profesori sau educatori: le puteți da, ca temă de gândire la elevii voștri, să aleagă cugetarea care le place cel mai mult de pe o pagină a acestui site. Sau le puteți cere să comenteze, fiecare după cum crede, un anumit citat. Sau puteți face asta în grup.

Câteva exemple de citate frumoase:

„Pentru a putea aprecia frumuseţea unui fulg de nea este necesar să înfrunţi frigul” - citat anonim
„A iubi e primăvară. A cunoaşte-nseamnă iarnă.” - poezia Primăvară, de Lucian Blaga
„Cazi de şapte ori şi ridică-te de opt ori.” - proverb japonez

Iată, multe dintre ele ar merge și repostate pe contul nostru de Facebook. Ele sunt și profunde dar și eminamente pozitive, direcționând mintea copilului spre gânduri frumoase, oferindu-i drept hrană și suport de meditație sclipirile unor cugetători geniali sau esența distilată de secole a înțelepciunii unui popor, într-o formă simplă și ușor de asimilat.

Din păcate, școala, educația în ziua de azi pune prea mult accent pe științele exacte, pe memorare, pe foarte multe exerciții și probleme, în detrimentul dezvoltării capacității de reflecție, a imaginației, a creativității. Din fericire, acasă nu sunteți limitați la programa școlară, mai ales când puteți împleti timpul liber al copilului vostru cu activități amuzante dar totodată profunde și sănătoase pentru dezvoltarea lui intelectuală.

De exemplu, cereți-i, din timp în timp, să se gândească la o anumtiă cugetare și să vă spună ce crede despre ea. Și apoi comentați-o împreună. Iată o idee foarte simplă de educație pe care o puteți realiza chiar voi, acasă, cu copiii voștri.

0 comentarii