website stat

Predicții pentru economia globală în 2015

Pagina de Twitter a lui Octavian Patrascu are un design ce te face să crezi că ai dat peste un artist sau un mare iubitor de artă. Ceea ce este adevărat: Octavian Pătrașcu chiar este interesat de artă. Dar domeniul lui principal de activitate îl constituie afacerile (lucru care rezultă și din profilul lui de pe angel.co, a se vedea pagina Octavian Constantin Patrascu). De formație economist dar explorator și workaholic după propria definiție, el face în publicația Capital câteva predicții interesante despre economia lumii în anul de grație 2015. Să vedem despre ce e vorba.

afaceri

Referindu-se la un studiu realizat de PwC, Octavian Pătrașcu afirmă că economia Statelor Unite va înregistra cea mai mare creștere din ultima perioadă (ultimul deceniu) în acest an. În contrast, economia Chinei va atinge cel mai lent ritm de creștere din anii '90 încoace. Dacă acum câteva luni aceste afirmații ne-ar fi putut face să ridicăm o sprânceană, iată că astăzi, la 3 luni trecute din 2015, putem constata că prețul scăzut al petrolului a modificat întrucâtva polii de putere și astfel dolarul a ajuns la o cotă istorică, apropiindu-se considerabil de moneda euro.

Dar, dacă vrei să călătorești într-o altă țară pentru a investi, China rămâne preferata multora, conform lui Octavian Pătrașcu. Cel puțin în domeniul tranzacțiilor online, China a devenit deja sediul principalilor investitori, care au manageri locali. Inițiativele de acest gen nu sunt însă lipsite de dificultăți, una dintre ele fiind faptul că, datorită contextului economico-socio-cultural din zonă, chinezii au mari reticențe în a folosi instrumente eccidentale pentru depozitarea sau investirea banilor proprii.

De altfel, Octavian Pătrașcu este un fan al utilizării internetului ca alternativă (și complementar) la metodele tradiționale de a face business. El ne spune că cea mai dificilă schimbare de mentalitate în acest sens a realizat-o la o casă de brokeraj din Grecia, convingând-o să-și schimbe modelul de business clasic (care funcționa acolo de 22 de ani) într-unul online. Așadar, nu doar în China avem conservatori.

Dacă despre vest și SUA s-a tot discutat, iată deci că Asia începe să fure prim-planul și probabil o să auzim mai multe despre ea în viitor. Desigur, predicțiile au la bază motive economice, fără a implica speculații sau favoritisme ideologice: nu vorbim aici de capitalism versus comunism sau de războiul rece dintre americani și ruși, ci de bazinul economic actual. Un mic argument interesant în acest sens: tot de la Octavian Pătrașcu aflăm că China deține recordul de milionari din lume. Dacă ne gândim la distribuția populației pe glob, afirmația are sens.

0 comentarii