website stat

De ce ai vizita Grecia?

Grecia este una dintre cele mai interesante posibile destinații pentru un turist. Și nu doar pentru un turist mediu, neinteresat de altceva decât vizitarea unor locuri noi, ci și de unul interesat de istoria și cultura oamenilor de acolo. Pentru că în trecut, Grecia a fost un ținut fascinant. Și, chiar dacă noi, românii, am fost latinizați, împreună cu o bună parte din Europa, incluzând aici ținuturile elene, avem și astăzi cuvinte românești care provin din limba greacă. Cum ar fi logos și filosofie. Iar dacă cineva ne va cere să-i spunem la repezează câteva nume de personalități din trecutul îndepărtat al omenirii, probabil printre primele nume ce ne-ar veni pe buze s-ar afla și câțiva greci antici. Ale căror teoreme încă le învățăm la școală.

Muzeu Antalya

Grecia a fost și ea sub ocupație romana, în timpul imperiului roman. Un imperiu atât de vast, că ajunsese să cuprindă aproape un sfert de lume. Un imperiu în care armata era obligatorie iar stagiul militar dura 42 de ani. Patruzeci și doi de ani! Având o armată foarte bine pusă la punct, modernă pentru acele vremuri, experimentată și extrem de organizată - în baza multelor lupte purtate și a milităriei care le era intrată în sânge după atâția ani, romanii au putut să înfrângă aproape orice popor care le-a stat în cale. Dar nu pentru a-i da ceasul înapoi cu câteva sute de ani, ci pentru a-i accelera evoluția. Teritoriile ocupate de romani au fost influențate decisiv de acestea (în bine), preluând cultura romanilor, sistemele lor economice și politice, care le erau superioare. Cu o excepție: Grecia. Grecia era, cultural și ideologie vorbind, peste nivelul romanilor, așa că grecii nu au fost influențați de romani.

Muzeu Olympia

Desigur, astăzi grecii nu se mai adună în piețe publice, agore, pentru a lua parte obștească la deciziile politice, așa cum o făceau cu foarte mulți ani în urmă. Dar ruinele orașelor ce au adăpostit acei oameni liberi, acei pionieri ai gândirii filosofice și raționale, sau matematice din antichitate, ca Socrate și Pitagora, precum și acei spartani care au dat naștere atâtor legende despre vitejie (și filme, vezi mini-seria 300), pot fi încă vizitate. Orașe ca Atena, Rhodos, Corfu, Creta, care te pot impregna cu specificul locului. Adică, dacă tot vrei să mergi undeva unde să-ți încarci bateriile, de ce nu ai alege un loc care simultan să îți posibilitatea de a crește spiritual, de a te îmbogăți interior, pe lângă relaxarea propriu-zisă? Mai ales că Grecia are și ieșire la mare, deci e ideală și pentru cei care caută un litoral.

muzeu grecesc

Am omis să vorbesc despre arta grecească. Ar mai fi însă nevoie? Muzeele grecești adăpostesc adevărate comori ale artei și culturii mondiale, chiar dacă nu toate s-au păstrat în formă integrală până în zilele noastre (un zeu cu coiful lipsă, un scut de luptător, cu o inscripție parțial ștearsă, cu atât mai mult ne invită la reconstituirea imaginativă a lor). În acest sens, este de ajuns să priviți fotografiile alăturate, cu muzee grecești, pentru a vedea dacă v-ar plăcea să le vizitați. Și, că tot am amintit despre zei, mitologia romană constituie și azi sursă de inspirație pentru mulți regizori americani.

Muzeu Atena

În concluzie, poate că v-am convins să vizitați Grecia. Iar acum o să vă spun și cum o puteți face la prețuri mult reduse. Pentru că, nu-i așa, se apropie sărbătorile de iarnă, se apropie revelionul. Dar nu vă grăbiți încă să vă cumpărați bilet! Mai bine așteptați după ofertele last minute care vin de obicei cu câteva zile înainte de revelion, în cazul nostru. Pe scurt, deseori rămân locuri neocupate la diverse hoteluri etc, așa că acestea oferă reduceri semnificative spre a nu pierde clienți. Pe larg, în articolul din link. Iar site-uri cu astfel de oferte puteți găsi scriind pe Google oferte last minute Grecia.

0 comentarii