website stat

Afaceri pe două roți

Am un prieten care-i agent comercial. Dar nu tipul de agent la care se dau uneori anunțuri pe net, care te caută acasă încercând să-ți vândă cosmetice, seturi de cești sau tigaia minune de la cutare emisiune de teleshopping. Depozitul la care-i angajat comercializează en-gross produse alimentare și are contracte cu o mulțime de magazine. Prietenul meu se urcă dimineața în mașină, merge pe rută (în fiecare zi are o altă rută, astfel încât într-o săptămână să acopere toți clienții) și preia comenzile de la magazine. A doua zi, șoferul distribuie clienților marfa comandată.

Ei bine, firma la care lucrează el este mare, având depozite în fiecare județ. Și la fiecare depozit există nu unul, ci 6-7 astfel de agenți, sau chiar mai mulți. Evident, uneori mașinile (lor sau ale șoferilor) se strică. Caz în care sunt duse la reparat la un service auto din județul respectiv, cu care firma are înțelegere.

presurizare cauciuc

Dar patronul de service auto, ca tot românul, ce s-a gândit: dacă ăștia sunt ditamai firma, de ce să nu profit? Astfel că facturile de la reparațiile auto au început să vină tot mai mari. Mergeai acolo cu un rulment stricat sau fără direcție și te trezeai cu încă câteva piese și intervenții nesolicitate. Chipurile îți mai găseau ei ceva stricat, uzat, care necesita schimbare. Piesele foarte scumpe, manopera și ea scumpă, suma de câteva mii de lei. Azi așa, mâine așa, până când șefii cei mari de la sediu, care decontau, s-au sesizat. Și le-au spus frumos celor din județ să caute alt service auto sau să meargă pe jos.

Cât de ușor credeți că au găsit un service auto la care să meargă cu mașina stricată și piese cumpărate de ei și acel service doar să le schimbe piesele? Ei bine, nici unul n-a vrut. De ce? Păi pentru că în felul ăsta nu mai puteau să-i fure așa de mult. Adică noi îți reparăm mașina tăticule, dar cu piesele noastre, nu cu ale tale. Ca să te putem fura și la piese, nu numai la manoperă. Ce, nu ești firmă mare, n-ai bani? Într-un final au găsit un atelier auto într-un oraș învecinat, și de atunci acolo își duc mașinile. Dar până atunci au umblat și cu sârmele scoase din cauciucuri, de le era frică să nu-i oprească poliția pe stradă. Că nici cauciucuri noi nu li s-au mai aprobat o vreme.

Aș putea concluziona că patronii service-urilor și ai magazinelor auto sunt niște rebuturi umane, care nu merită nici cea mai mică urmă de considerație. Mai ales că, dacă nu știi mecanică, te pot țepui cum vor ei. Dar mai devreme am intrat pe site-ul unui magazin din Slatina care vinde inclusiv anvelope pentru autoturisme mici, de vară și de iarnă, am citit puțin pe acolo, am văzut că în loc să-ți ceară sume în plus îți oferă sfaturi și consiliere gratuită pentru alegerea ta, m-am uitat la prețuri, la mărcile de cauciucuri, la clipul lor de pe YouTube (pe care vi-l pun mai jos) și acum nu pot să zic decât: cum pana mea s-a născut prietenul meu în cel mai nașpa sau nepotrivit județ?

0 comentarii