website stat

Am o nelămurire

Știu că există o grămadă de site-uri care promovează acum case ecologice, adică case făcute din lemn. Sunt ușor nedumerit cu privire la eficiența acestor case. Ok, știu că lemnul este un semn de lux, mai ales dacă e nobil și bine lucrat. Vedeți că și mașinile scumpe au acum bord sau interior cu lemn, sunt stilizate și arată superb. În plus, sunt convins că o casă din lemn arată, se simte și miroase chiar mult mai bine decât una din piatră. De altfel sunt un iubitor al parchetului.

casa din lemn

Dar cât este de trainică o astfel de casă, cât este de rezistentă la diverse intemperii și care e durata ei de viață? Mi se pare mie că lemnul este o tehnologie învechită. Sigur, îi înțeleg utilitatea pentru, să zicem, o cabană. Acolo ar fi superb. Dar o casă a ta? Doamne ferește, în cazul unui incendiu, o casă de lemn va arde mult mai repede decât una din cărămidă. Apoi, știu că va fi lustruită, acoperită, izolată etc, dar dacă își găsește drum spre materialul din care-i făcută, apa îl va degrada mult mai ușor. Înțeleg și că designul unei astfel de locuințe poate fi modern, se pot instala chiar panouri solare etc. Dar nu văd de ce nu s-ar putea aplica acest design și la case din alte materiale.

La ora actuală, utilizarea materialului lemnos în construcții se oprește cam la nivelul unei vile. Dacă vrei ceva mai mult, adică un bloc, va trebui să utilizezi beton, ciment, adică piatră. Nu am văzut blocuri din lemn. Oricât de bună ar fi tehnologia de prelucrare a lui, oricât de rezistente ar fi fibrele, din orice copac ar proveni ele, blocurile vor fi făcute din piatră. Iar dacă vrei să ridici un zgârie-nori, va trebui să folosești oțel. Deși au mai încercat unii asiatici să le facă doar cu piatră și au cam sfârșit lamentabil.

Iar în ce privește caracterul ecologic... păi nu trebuie tăiați niște copaci pentru a face o astfel de casă? Unde-i ecologia? Că mie-mi dă cu rest la calcul. Așa că poate îmi explicați voi.

0 comentarii