website stat

Un nou PC pentru 2014

Ce v-ați propus pentru anul 2014? Că este un obicei, la început de an să îți propui diverse lucruri, care ce ți-ai dori să ți se împlinească în anul respectiv, sau ce să cumperi, sau ce rezultate să obții într-o anumită direcție. Eu de o vreme încoace, de exemplu, mă tot gândesc să-mi schimb calculatorul. De fapt calculatoarele, că am mai multe. Mă bate gândul să-mi iau unul performant, de ultimă generație, cu atât mai mult cu cât activez pe bloguri și o să am nevoie de toate puterea de calcul pentru a instala și testa diverite aplicații costisitoare la resurse. Dar aici oscilez între trei variante.

dell studio xps 435 core i7

Prima variantă ar fi să-mi cumpăr un calculator nou, un i5 sau i7, dintr-un magazin specializat, sau să-l aduc de dincolo (deși nu știu dacă se merită). Aici așa avea garanția calității, garanția rezistenței (fiind nou) și a performanței (piese de ultimă tehnologie). Ar fi cea mai bună variantă din aceste puncte de vedere, doar că ar fi și cea mai scumpă variantă. O soluție opusă, care să-mi permită să economisesc cât mai mulți bani, ar fi să-l iau de la un second hand, se găsesc foarte multe unități la mâna a doua sau chiar refurbished. Chiar dacă au piese și tehnologii mai vechi (de exemplu memorie DDR2 în loc de DDR3), ele sunt în continuare performante și, în marea lor majoritate, de firmă (Dell, IBM, HP etc), produse fiabile, cu componente foarte solide, de obicei silențioase și la prețuri extrem de mici.

A treia variantă ar fi să mi-l iau pe componente. De exemplu, îmi cumpăr prima dată procesorul, apoi caut niște placi de baza care să se potrivească, pe urmă placa video, hard disk-ul, care mai nou este hibrid (hdd clasic + ssd) și așa mai departe, până la sistemul audio. Oferte de home cinema se găsesc peste tot, magazine cu piese de calculatoare - aidoma, tot ce-mi lipsește este timpul să le caut individual, să aleg cea mai ieftină sau bună piesă, să le comand și să le asamblez. Trebuie, desigur, să ai grijă să cumperi lucruri compatibile între ele, și per total ai mai multă muncă și timp decât dacă ai fi comandat produsul finit (calculatorul gata asamblat). Estimez că prețul va fi între un refurbished și unul nou.

În concluzie, cam acestea sunt gândurile mele cu privire la un sistem nou pe 2014. Sigur, ar fi super să-l primesc cadou din altă parte. :) Până atunci, de bine de rău, am 3 unități cu care nu mă plâng, ultima de firmă și cu procesor core 2 duo, de care încă mai pot trage. E ca la jucării, ale mele nu-s pe baterii ci pe acumulatori, le pot reîncărca și refolosi, joacă la maraton nu la sprint. Dar, în principul, mă gândesc să-mi fac rost de unul beton anul ăsta...

0 comentarii