website stat

Anticipând viitorul

Când eram eu mic, nu existau telefoane mobile. Și nici calculatoare, decât eventual în școli de specialitate (și chiar și acelea erau mult sub nivelul a ce aveți voi acum acasă). Prin urmare, copilăria mi-am petrecut-o în offline. Iar în lipsa calculatorului, visele și imaginația mi-au fost alimentate de cărți, cum ar fi cele scrise de Jules Verne.

Jules Verne

L-ați citit pe Jules Verne? În caz că nu, are unele cărți destul de interesante, care la vremea respectivă erau considerate de avangardă, utopice sau chiar științifico-fantastice. De exemplu într-una din ele se vorbește despre o ambarcațiune care putea naviga pe sub apă (în acea vreme abia se inventaseră motoarele cu aburi). Astăzi, cum știm cu toții, avem submarine care fac același lucru. Și avioane care zboară prin aer, și rachete care străpung cerul și sateliți care orbitează în jurul Pământului, toate acestea fiind considerate nu cu mult timp în urmă de domeniul incredibilului.

În schimb azi vedem filme sau seriale SF, cum ar fi Star Trek, în care se vorbește despre găuri negre, viteze hiper-luminice, roboți miniaturali (termenul de nano fiind aici proeminent) și alte atâtea lucruri care nouă acum ni se par de domeniul fanteziei. Totuși, cine poate spune câte dintre ele vor fi realități mâine sau în viitor? Deja unele domenii amintite au pagini consacrate pe Wikipedia, și nu la rubrica de science-fiction.

În acest articol am plăcerea să vă prezint un blog intitulat Geek, care este abia la începuturile lui. Pe el vreau să scriu tocmai despre astfel de subiecte, aflate la graniță, fie la granița cu spațiul cosmic, fie la granița microscopică a ființei noastre, fie într-un anumit colț uitat de lume, fenomene inexplicabile, realități ale științei sau pur și simplu fapte inedite care ne dezvăluie universul fascinant din jurul nostru. Da, aș fi putut scrie despre toate acestea și aici, dar acest blog fiind mai personal și generalist, am preferat unul separat.

Dacă există persoane interesate de subiectele menționate și care ar dori să contribuie și ele pe blogul respectiv, sunt deschis la colaborări.

0 comentarii