Într-un articol de pe juridice.ro, celebrul avocat Gheorghe Piperea consideră că cea mai bună idee de Black Friday este să boicotăm Black Friday, pe motiv că evenimentul este mai degrabă o păcăleală, fiind conceput astfel încât să le servească vânzătorilor și nu cumpărătorilor. Citez din textul lui Gheorghe Piperea:
Dar, ia aminte: dacă Black Friday ai cumpărat un produs de 1000 de lei cu 700 de lei, nu ai fost în câștig cu 300 de lei, ci în pierdere cu 700 de lei.
Acel produs era deja 700 de lei (sau chiar mai puțin) acum 2 luni.
În plus, acel produs îți este cvasi-inutil – după 3 săptămâni devine neinteresant, pentru că intrăm în promoțiile de Crăciun, iar după 3 luni devine inutil, pentru că se învechește, devine uzat moral sau chiar fizic. Așa este programat. Chiar așa se numește: uzură programată (programmed obsolescence).
Privește-te în oglindă peste 3 luni și realizează că ai fost fraierit. Înțelege că ai participat entuziast la black – fraier – day.
Gheorghe Piperea numește Black Friday, în mod ironic, Black Fraier-Day, adică, dacă ar fi să-i dau o traducere mai simplă și mai explicită, ziua fraierilor cumpărători. El recomandă în schimb să așteptăm Crăciunul și să cumpărăm ceva care merită cumpărat, chiar dacă va fi la un preț mai mare, în locul unor gioarse, rebuturi sau produse cu defecte, programate să se demodeze în câteva luni.
Textul integral, împreună cu restul argumentelor, dintre care unele se apropie chiar de sfera filozoficului, poate fi citit pe linkul de la începutul acestui articol.
Aș zice că într-o mare măsură Gheorghe Piperea are dreptate. Personal tot cred că dacă ești conștient de ce bunuri ai nevoie și stăpân pe dorințele tale și urmărești din timp evoluția prețurilor, atunci merită să verifici magazinele cu ocazia zilei de Black Friday, în caz că îți găsești un produs care chiar te intersează și este redus în mod real. Dacă ești lucid poți ieși pe plus, pentru că a face cumpărături informate înseamnă a economisi bani. Dar într-un sens mai larg Gheorghe Piperea are perfectă dreptate că trăim într-o societate de consum care ne stimulează aptetitul pentru cumpărături ce nu sunt cel mai adesea cu adevărat necesare, utile sau folositoare.
0 comentarii